ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΑ: Το Ανώτατο απέρριψε προσπάθεια της Τουρκίας να αποφύγει αγωγές για διαδήλωση στην Ουάσινγκτον το 2017
Η Τουρκία επέρριψε την ευθύνη σε διαδηλωτές που συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το περιστατικό “θηριώδη επίθεση” σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα το αίτημα της Τουρκίας να απορρίψει δύο προσφυγές που κατέθεσαν διαδηλωτές οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις αφού κατηγόρησαν τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ότι τους τραυμάτισαν στη διάρκεια μιας διαδήλωσης το 2017 στην Ουάσινγκτον που συνέπεσε με μια επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση της Τουρκίας στην απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, απορρίπτοντας το επιχείρημα της συμμάχου στο ΝΑΤΟ ότι διαθέτει ασυλία απέναντι σε τέτοιες νομικές ενέργειες στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου (Foreign Sovereign Immunities Act).
Υπό εξέταση στη διαδικασία είναι μια συμπλοκή στην οποία ενεπλάκησαν μέλη της ασφάλειας του Ερντογάν που σημειώθηκε καθώς συγκεντρωμένοι διαδήλωναν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον στις 6 Μαΐου 2017. Ο Ερντογάν βρισκόταν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το περιστατικό αύξησε την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δύο αγωγές κατατέθηκαν το 2018 –η μία από 15 ενάγοντες και η άλλη από πέντε– επιδιώκοντας να λογοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση και ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις για τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων διασείσεις, επιληψίες και σπασμένα δόντια. Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.
Ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων στις αγωγές εναντίον ξένων κυβερνήσεων.
Κατηγορίες για επίθεση έχουν απαγγελθεί στην Ουάσινγκτον σε βάρος αρκετών Τούρκων πρακτόρων ασφαλείας και άλλων εμπλεκομένων. Δύο από τους κατηγορούμενους –που δεν ήταν μέλη της ομάδας για την ασφάλεια του Ερντογάν– δήλωσαν ένοχοι. Οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες σε βάρος 11 πρακτόρων το 2018.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να μην δεχθεί την έφεση της Τουρκίας, λέγοντας πως όταν προσωπικό ασφαλείας μιας ξένης χώρας αναπτύσσει δύναμη με τρόπους που δεν συνδέονται με την προστασία αξιωματούχων από σωματική βλάβη ενεργεί εκτός της νομικής προστασίας που του παρέχεται.
Κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας. Το αμερικανικό εφετείο της Κολούμπια αποφάσισε το 2021 πως ενώ μέλη του τουρκικού αποσπάσματος ασφαλείας είχαν το δικαίωμα να προστατεύσουν τον Ερντογάν, οι ενέργειές τους στο περιστατικό αυτό δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση αυτή.
Η Τουρκία είχε υποστηρίξει πως μια αποτυχία του Ανώτατου Δικαστηρίου να αντιστρέψει την απόφαση θα απειλούσε να διαταράξει τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ και “προσκαλεί σε ανταποδοτική υπονόμευση της ασυλίας για πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ που προστατεύουν Αμερικανούς προέδρους, διπλωμάτες και [αμερικανικές] αποστολές στο εξωτερικό”.
Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.