ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι αρχές Κύπρου - Ισραήλ συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για επιτάχυνση του «Euroasia Interconnector»
Την πρόοδο και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου κοινού ενδιαφέροντος με τίτλο «Euroasia Interconnector», που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, συζήτησαν σε συνάντηση οι κυπριακές και ισραηλινές αρχές την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου και όπως πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διάσκεψη στο Ισραήλ για συνέχιση της συζήτησης.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), κατά τη διάσκεψη αναλύθηκαν οι πρόνοιες και o τρόπος εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/869 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές στο πλαίσιο αξιολόγησης του έργου «Euroasia Interconnector».
Η διάσκεψη διοργανώθηκε από τη ΡΑΕΚ σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή για θέματα Ηλεκτρισμού του Ισραήλ (EAI) στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης επί του έργου κοινού ενδιαφέροντος «Euroasia Interconnector» και της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών Κύπρου-Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των δυο χωρών για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναφέρθηκε ότι οι επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, οι παράπλευρες αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν το Έργο διασύνδεσης «Euroasia Interconnector» πιο επίκαιρο και πιο σημαντικό από ποτέ.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του εν λόγω έργου. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν όπως πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διάσκεψη στο Ισραήλ για σκοπούς συνέχισης της συζήτησης.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς και υπηρεσιακοί, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Oren Anolik, ο Πρόεδρος της Ισραηλινής Ρυθμιστικής Αρχής Amir Shavit και υπηρεσιακοί, ο CEO και Chief Operations Officer του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος του Ισραήλ (ISO-NOGA) Shiki Fisher και υπηρεσιακοί, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, o Πρόεδρος και CEO της Euroasia Interoconnector ltd Νάσος Κτωρίδης και εκπρόσωποι της εταιρείας.
Το EuroAsia Interconnector Project, είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, θέτοντας τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των δύο χωρών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια και συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Η υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector» αποτελεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ένα σημαντικό βήμα προόδου και για τις δύο χώρες, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες συνέργειες που θα επιταχύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προάγοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.