ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Το Ιράν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ισραήλ

27/10/2022

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Τζο Μπάιντεν και Ισαάκ Χέρτσογκ, είχαν σήμερα στον Λευκό Οίκο συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στο θέμα του Ιράν.

 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Τζο Μπάιντεν και Ισαάκ Χέρτσογκ, είχαν σήμερα συνομιλίες που επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα του Ιράν, στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και στον εφοδιασμό της Ρωσίας με ιρανικά όπλα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Χέρτσογκ είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπάιντεν θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής COP27 για την κλιματική αλλαγή που θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία τον Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν επιδίωκε να διαπραγματευτεί την επιστροφή του Ιράν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (JPCOA) από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανέφερε όμως ότι προς το παρόν βάζει στην άκρη τη διπλωματία και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση, ο Χέρτσογκ είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον Μπάιντεν το θέμα αυτό, ότι δηλαδή το Ιράν στέλνει στη Ρωσία όπλα που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές Αρχές.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος υπενθύμισε ότι σήμερα συμπληρώνονται 40 ημέρες από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί. Ο θάνατός της πυροδότησε κινητοποιήσεις που συνεχίζονται ακόμη σε πολλές ιρανικές πόλεις.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς το Ιράν συντρίβει τους δικούς του πολίτες ενώ προχωρά (το πρόγραμμα) των πυρηνικών όπλων και εφοδιάζει (τη Ρωσία) με φονικά όπλα που σκοτώνουν αθώους πολίτες στην Ουκρανία», είπε.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του σχολίασε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους. «Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική τομή. Χρειάστηκε πολύ θάρρος από μέρους σας για να κάνετε αυτό το βήμα και χρειάστηκαν κότσια, και πιστεύω ότι χρειάστηκε επίμονη διπλωματία για να το πετύχετε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, που ξεκίνησε χθες Τρίτη, ο Χέρτσογκ συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ