ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ενημέρωσαν Βουλευτές για άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προκλήσεις Τουρκίας
Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ενημέρωσαν Βουλευτές για άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προκλήσεις Τουρκίας
Για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά το πέρας της αρχικής τοποθέτησης των Υπουργών ακολούθησαν ερωτήσεις από μέρους των Βουλευτών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στο Υπουργείο έχει γίνει μια καινοτομία με την ίδρυση τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Τουρκία. Όσον αφορά το Ουκρανικό, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «κατορθώσει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο γιατί έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή». Πέτυχε, συνέχισε, στην υπόθεση των σιτηρών, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και σε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την πάροδο των χρόνων, η Τουρκία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τις δυνατότητές της και ασκεί μια εντονότατη εξωτερική πολιτική, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο καταγγέλλει την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ρωσικά αεροσκάφη που πετούν από τη Ρωσία στην Τουρκία και ακολούθως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ακόμα ότι, 790 ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και ότι διεξάγεται εμπόριο ρωσικού χρυσού μέσω της Τουρκίας.
Δυστυχώς, είπε, στην ΕΕ «δεν είχαμε ποτέ κοινή εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την Τουρκία, λόγω περιπλεκόμενων συμφερόντων» εξηγώντας ότι σε αυτό το θέμα «άλλη είναι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την Τουρκία, άλλη της Γαλλίας, άλλη της Αυστρίας και ούτω καθεξής».
Συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ρίξει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Δεν θα πάρει την αναγνώριση», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρίχνει το προσωπικό του βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και έχει «δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους, που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνεται σε μια συγκυρία, η οποία συντρέχει με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Τατάρ για αναβάθμιση σε ίδιο διπλωματικό καθεστώς και χωριστή κυριαρχία. Υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας οφείλουν να το αντιληφθούν αυτό» και ότι αυτή δεν είναι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα.
Για το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στην Ελλάδα, ο οποίος του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, είπε, όπως στην περίπτωση της καταγγελίας για άνοιγμα και της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στο Βαρώσι, ώστε να υπάρξει αντίδραση.
Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πώληση όπλων στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Κύπρο και για αυτό έθεσαν όρο να εγκρίνεται ετησίως, η άρση του εμπάργκο». Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν δύο όρους για την άρση του εμπάργκο, την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι το οποίο επετεύχθη, και την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων, το οποίο στο παρελθόν ήταν αδύνατο να γίνει, ενώ σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εφαρμοστεί.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμών των τελευταίων 20 χρόνων». Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει διαλειτουργικότητα στο Υπουργείο, συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, έγινε η πλήρης άρση του αμερικανικού εμπάργκο, αφού πληρούνταν όλοι οι όροι. Υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, σημείωσε, αποκτούμε περισσότερες επιλογές, αλλά δεν υπάρχει τώρα πλάνο για εξοπλισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανέφερε ότι λόγω και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, «θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και αναζητούνται τρίτες χώρες για προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση των οπλικών συστημάτων». Πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τη συντήρηση, υπάρχουν συμβόλαια με την Ρωσία και αναζητούνται τρόποι υλοποίησης τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.