ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αγίας Έδρας ο Πρόεδρος

26/10/2022

Η Κύπρος αποτελεί ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου, όπως τη χαρακτήρισε ο Πάπας Φραγκίσκος, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Περιδέραιο του Τάγματος του Πάπα Πίου Θ’ (9ου) που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αγίας Έδρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα το βράδυ, στο πλαίσιο επίσημου δείπνου που παραχώρησε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα Γιώργος Πουλλίδης, ο Πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν απένειμε εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου, το Περιδέραιο του Τάγματος του Πάπα Πίου Θ’ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία ανώτατων στελεχών του Βατικανού.

Απονέμοντας το παράσημο, ο Πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος αποτελεί ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου, όπως τη χαρακτήρισε ο Πάπας Φραγκίσκος».

Πρόσθεσε ότι η ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση απονέμεται εις αναγνώριση αξιοθαύμαστων πράξεων σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων πράξεων που επιδεικνύουν θάρρος στην προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων αρετών και του κοινού καλού.

Επεσήμανε ότι το Περιδέραιο του Τάγματος του Πάπα Πίου Θ’ απονέμεται στον Πρόεδρο από τον Πάπα Φραγκίσκο εις αναγνώριση της ευγνωμοσύνης για τη στενή σχέση του Προέδρου με το Βατικανό, αλλά και για τον σεβασμό του προς τον Ποντίφικα και την Αγία Έδρα που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και με ξεχωριστό τρόπο κατά τη διάρκεια της Παπικής επίσκεψης στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Θα ήθελα να προσθέσω ως επιβεβαίωση της κοινής μας καλής βούλησης ότι πέρυσι η Αγία Έδρα διόρισε τον πρώτο της Επιτετραμμένο στη Λευκωσία. Για άλλη μια φορά εκφράζω εκτίμηση για τη γενναιοδωρία της Κυπριακής Κυβέρνησης να προσφέρει τη γη για την Αποστολική νουντσιατούρα. Σας ευχαριστούμε για την πραγματοποίηση της δεύτερης επίσκεψης σας στο Βατικανό και για την εγκάρδια και καρποφόρα συζήτηση που είχαμε σήμερα το πρωί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό λαό και τον ίδιο προσωπικά η απονομή του Μέγα Περιδέραιου του Τάγματος του Πάπα Πίου Θ’.

«Οι λέξεις ‘Αρετή και Αξία’ που αναγράφονται στο κέντρο αυτού του διακεκριμένου παρασήμου είναι πράγματι οι καθοδηγητικές αρχές για όλους εμάς που έχουμε ευθύνη να ηγηθούμε των χωρών και των λαών μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «σε καιρούς γεμάτους προκλήσεις που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, ο Άγιος Πατέρας, εσείς και η Αγία Έδρα συνεχίζετε να στέλνετε μηνύματα έμπνευσης, κουράγιου και ελπίδας με κύριο στόχο την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα τους, τη φυλή, τη θρησκεία ή το φύλο τους».

«Αυτά είναι τα μηνύματα που καθοδηγούν και τις προσπάθειες μας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Για να επικρατήσει ειρήνη ανάμεσα σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και τους αδελφούς μας των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Λατίνων και των Αρμενίων στο νησί, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα μοντέλο κράτους ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας. Ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες των ευρωπαϊκών ιδεωδών και των Ηνωμένων Εθνών εφαρμόζονται και τυγχάνουν σεβασμού».

Αναφερόμενος στην τιμητική διάκριση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στη συνεχιζόμενη ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων και στην αμοιβαίως επωφελή μας συνεργασία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές

20/04/2026

Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση

20/04/2026

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer

20/04/2026

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν

20/04/2026

Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι

20/04/2026

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν

20/04/2026

Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου

20/04/2026

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου

20/04/2026

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

20/04/2026

Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο

20/04/2026

Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ