ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ουκρανία: Τα ρωσικά χτυπήματα προκαλούν διακοπές της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της χώρας

23/10/2022

Ρωσικοί πύραυλοι σφυροκόπησαν ενεργειακές και άλλες υποδομές στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκληθεί ολική διακοπή στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, ενώ οι ρωσικές αρχές κατοχής στη Χερσώνα κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιφέρεια.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατάφεραν πλήγματα σε «πολύ ευρεία» κλίμακα. Δεσμεύθηκε ότι ο στρατός του θα βελτιώσει τις ήδη καλές επιδόσεις του σε ό,τι αφορά την κατάρριψη πυραύλων με τη βοήθεια των εταίρων του.

Καταρρίφθηκαν 20 πύραυλοι και πάνω από 10 drones ιρανικής κατασκευής Shahed, πρόσθεσε. Το γενικό επιτελείο αεροπορίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως εκτοξεύτηκαν 33 πύραυλοι εναντίον της Ουκρανίας και ότι οι 18 καταρρίφθηκαν.

Με τον πόλεμο να οδεύει στον ένατο μήνα του, ελλοχεύει ο κίνδυνος πραγματικά παγωμένου χειμώνα καθώς η Ρωσία να συνεχίζει να επιτίθεται στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

Στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει αποτελέσει στόχο για την αντεπίθεση της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, οι αρχές κατοχής έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

«Λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο, του αυξημένου κινδύνου μαζικού βομβαρδισμού της πόλης και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων, όλοι οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη και να περάσουν στην (ανατολική) όχθη του Δνείπερου», ανέφερε το μήνυμα που ανήρτησαν οι αρχές κατοχής στο Telegram.

Χιλιάδες πολίτες έφυγαν ήδη από τη Χερσώνα ύστερα από προειδοποιήσεις για ουκρανική επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.

Στο Ολέσκι, στην άλλη όχθη του Δνείπερου, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να φθάνουν με πλοίο από τη Χερσώνα, φορτωμένοι κουτιά, τσάντες, κατοικίδια. Μια γυναίκα είχε στο ένα χέρι νήπιο και στο άλλο έναν σκύλο. «Πραγματικά δεν ήθελα (να φύγω), συνέχιζα να δουλεύω», δήλωσε κάτοικος. «Θέλαμε να μείνουμε εδώ στην περιοχή, αλλά τώρα δεν ξέρουμε». 

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι καταγράφει εδαφικά κέρδη, καθώς οι δυνάμεις του κινούνται προς νότο μέσω της περιοχής αυτής, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον δυο χωριά που, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είχαν εγκαταλείψει τα ρωσικά στρατεύματα. Η Χερσώνα συνδέει την Ουκρανία με την Χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. 

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε στο Telegram: «Περιοχή της Χερσώνας! Λίγο ακόμα. Κάντε κουράγιο. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι επί τω έργω». Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές. 

Από τις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει καταστροφικά χτυπήματα στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, πλήττοντας τουλάχιστον το ήμισυ των μονάδων θερμικής ενέργειας και έως το 40% του συνολικού συστήματος. 

Αξιωματούχοι σε διάφορες περιοχές ανέφεραν χθες χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και διακοπές ρεύματος καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το δίκτυο. Οι κυβερνήτες συμβούλευσαν τους κατοίκους να έχουν επάρκεια αποθεμάτων σε νερό. 

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο. Σε τμήματα του Κιέβου σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση το βράδυ και αξιωματούχος της πόλης προειδοποίησε ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να αφήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς ρεύμα και θέρμανση για «πολλές ημέρες ή εβδομάδες». 

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη με τα χτυπήματα αυτά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε στο Twitter ότι οι επιθέσεις συνιστούν γενοκτονία.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 36χρονος Πολωνός για υπόθεση απαγωγής

21/08/2025

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου326χρονος άνδρας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για υπόθεση απαγωγής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Θα διαθέσει για 12 μήνες τις εισφορές του σε ευαγή ιδρύματα εις μνήμη των γονιών του

21/08/2025

Τη μηναία του αποζημίωση που προβλέπεται για τη 18ετή υπηρεσία του στο δημόσιο, ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαθέσει σε έξι οίκους στέγασης ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, για τους 12 επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα τηλεφωνική απάτη απόσπασης χρημάτων: Οι συστάσεις της Αστυνομίας

21/08/2025

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες σχετικά με ύποπτα πρόσωπα, τα οποία επικοινωνούν με πολίτες στην ελληνική γλώσσα και παριστάνουν τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Τους αρπαξαν 60.000 ευρω συνολικά

20/08/2025

Νέες καταγγελίες απάτης μέσω διαδικτύου, που αφορά σε δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το ΤΑΕ Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βρέθηκε το σημείο έναρξης και τα αίτια της φωτιάς στη Λεμεσό από τους Αμερικανούς

20/08/2025

Το ακριβές σημείο της έναρξης της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσού και τα αίτιά της έχει εντοπίσει η ομάδα εμπειρογνώμων από τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην διερεύνηση πυρκαγιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά τον Αύγουστο

20/08/2025

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά

20/08/2025

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Συναντά τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ο ΠτΔ

19/08/2025

Με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαζωνάκης: “Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα που να χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”

19/08/2025

Δημόσια τοποθετήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, μετά την εισαγωγή του στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενεργοποιήθηκε το «ΝΕΑΡΧΟΣ» για αγνοούμενο χειριστή Jet Ski

19/08/2025

Αγνοούμενο χειριστή jet ski στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού της επαρχίας Λάρνακας εντόπισε και διέσωσε την Κυριακή η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ