ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στο Βατικανό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης 23-25 Οκτωβρίου

21/10/2022

Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλει για επανέναρξη των συνομιλιών και τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας

 

Το Βατικανό επισκέπτεται από τις 23 ως τις 25 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου και θα γίνει δεκτός, μεταξύ άλλων, από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Γραπτή δήλωση του Ανδρέα Ιωσήφ, Διευθυντή Γραφείου Τύπου του ΠτΔ, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα επισκεφθεί το Βατικανό και θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας. Το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βατικανό θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία να εκφράσει την ευαρέσκεια του για τη δράση και την ανιδιοτελή στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειες απάμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υφήλιος", αναφέρει ο κ. Ιωσήφ.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τύχει επίσημης υποδοχής στο Βατικανό και η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί (ώρα Κύπρου).

Η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα είναι ένα από τα βασικά θέματα, που θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πάπα Φραγκίσκο. Επίσης, θα συζητηθεί το μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ευχαριστήσει εκ νέου τον Πάπα Φραγκίσκο για την πρωτοβουλία του, κατά το ιστορικό ταξίδι του πριν από μερικούς μήνες στην Κύπρο, για μετεγκατάσταση 50 μεταναστών στο Βατικανό.

"Η συμβολική κίνηση του Βατικανού, ήρθε να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που η Κύπρος αντιμετωπίζει με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών που παράτυπα διέρχονται της πράσινης γραμμής προς τις ελεύθερες περιοχές, προερχόμενοι από την Τουρκία μέσω κατεχομένων, η οποία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό έναντι της Κύπρου", αναφέρεται.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ευχαριστήσει τον Πάπα Φραγκίσκο για την εγκαθίδρυση νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας, με έδρα τη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλει για επανέναρξη των συνομιλιών και τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις και για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, και τον Υπουργό Εξωτερικών Αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βατικανό Γιώργος Πουλλίδης.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν η σύζυγος του Άντρη Αναστασιάδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κύπρο, σε μια επίσκεψη η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό γεγονός. Ο Ποντίφικας σε ευχαριστήρια επιστολή του, η οποία στάλθηκε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας συνάντησε ένα σοφό άνδρα. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ευχές του για ειρήνη, αδελφική συνεργασία και ευημερία προς όλους τους Κυπρίους.

Η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)

04/07/2025

Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση

04/07/2025

Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό

04/07/2025

Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ

03/07/2025

Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας

03/07/2025

Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

03/07/2025

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος

03/07/2025

Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του

03/07/2025

Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης

03/07/2025

Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι

03/07/2025

Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ