ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: Στόχος τα άτομα με αυτισμό να έχουν εργαλεία για υγιή και παραγωγική ζωή
Στην έγκριση από το Υπουργικό χθες της δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής για τον Αυτισμό, η οποία θα εκπονήσει Εθνική Στρατηγική για το θέμα αναφέρεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι τα άτομα με αυτισμό να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για μια υγιή και παραγωγική ζωή μέσα στην κοινότητα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, οι όροι εντολής της εν λόγω Επιτροπής περιλαμβάνουν τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης, την καταγραφή των κενών και των ελλείψεων, την υποβολή μιας ενιαίας πρότασης Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό και τον καταρτισμό Στρατηγικού Σχεδίου με πλάνο υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων.
«Η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με αυτισμό στην Κύπρο και παγκοσμίως επιτάσσει τη λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υποστήριξης στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, βάσει των σύγχρονων διεθνών βέλτιστων πρακτικών», προστίθεται.
Σκοπός, σημειώνεται, «είναι τα άτομα με αυτισμό, τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο και κατά την ενήλικη ζωή τους, να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για μια υγιή και παραγωγική ζωή μέσα στην κοινότητα και να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με τη μέγιστη δυνατή αυτονομία».
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού, με εστίαση σε οκτώ πυλώνες με συγκεκριμένες δράσεις ανά πυλώνα και με στόχο την κάλυψη ολόκληρου του εύρους των αναγκών των ατόμων με αυτισμό, περιλαμβανομένης της έγκαιρης διάγνωσης και της παροχής κατάλληλης υποστήριξης για πλήρη κοινωνική συμμετοχή.
Στην Εθνική Επιτροπή για τον Αυτισμό θα εκπροσωπούνται τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, Οικονομικών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και θα παράσχει την απαιτούμενη πολιτική καθοδήγηση, όπου κρίνεται αναγκαία, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.