ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στο Κίεβο, λέει ο Έλληνας ΥΠΕΞ από την Ουκρανία
Τις επιθέσεις στο Κίεβο καταδίκασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις στο Κίεβο, οι οποίες είναι εγκλήματα πολέμου, με τον σαφέστερο τρόπο.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Κίεβο –η τρίτη κατά σειρά στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής– εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας προς τη δοκιμαζόμενη χώρα.
«Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών είναι το "Ιερό Ευαγγέλιο" της εξωτερικής μας πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Η Ελλάδα είναι σθεναρά προσηλωμένη στην απόδοση ευθυνών για εγκλήματα πολέμου, ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, καθώς επίσης ότι έχει διαθέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. «Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πρόκειται για έναν γείτονα «που έχει εκδώσει casus belli, εναντίον μας». «Ένας γείτονας που ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που διεκδικεί παράνομα μέρος του εδάφους μας ως δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά τη νύχτα. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
«Η απάντησή μας είναι πολύ απλή σε όλες τις περιπτώσεις. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε ο ίδιος.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντίθετη σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και επιχειρεί βιαίως να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.
«Μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει μια νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, κατά της ωμής βίας. Και αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.