ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Τη μη εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Τουρκία και την επιθετική της στάση θα θίξει στις Βρυξέλλες
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Πελεκάνος, στην ατζέντα βρίσκεται η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην οικονομία και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Η Κύπρος είναι έτοιμη να παίξει το δικό της ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, θα υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη επιθετική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι της Ελλάδας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Στις παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, να επαναλάβει και πως δια της μη εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η Τουρκία όχι μόνον αποκομίζει οικονομικά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει τις προσπάθειες της Ένωσης για άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν, και τούτο είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως κεντρικό θέμα θα είναι η ενεργειακή κρίση «για την οποία απαιτούνται επείγουσες δράσεις που να εστιάζουν στη συγκράτηση των τιμών, την κατοχύρωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης» όπως είπε.
Όσον αφορά την ενέργεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα υπογραμμίσει την ανάγκη υιοθέτησης πανευρωπαϊκής προσέγγισης και ταχείας συλλογικής δράσης προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών της ενέργειας, και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στην εξασφάλιση εναλλακτικού ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Επίσης, θα αναλύσει στους ομολόγους του την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και η οποία «αποσκοπεί στον συντονισμό και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τη Σύνοδο που ο ίδιος και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, θα συνδιοργανώσουν στο περιθώριο της COP27, μέσα από την οποία οι ηγέτες των συμμετεχόντων στην εν λόγω πρωτοβουλία κρατών, θα προβούν σε μια Κοινή Διακήρυξη, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν συναποφασίσει.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση επί του εδάφους στην Ουκρανία μετά και τη διοργάνωση των παράνομων δημοψηφισμάτων για προσάρτηση και γενικότερα την όξυνση της κατάστασης, όπως και για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα, που θα αυξήσει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα.
Επίσης, θα γίνει ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, έχει άμεση συνάρτηση με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης τρόπων ανασχεδιασμού των οικονομικών πολιτικών της ΕΕ για αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, τη μείωση των κινδύνων για απώλεια θέσεων εργασίας, τη διατήρηση των αναπτυξιακών στόχων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των σχεδιασμών για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Οι ηγέτες θα διεξάγουν επίσης στρατηγική συζήτηση για την Κίνα, θα επιδιώξουν συντονισμό των θέσεων τους ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου τον ερχόμενο μήνα, και θα σχολιάσουν το πρόσφατο πακέτο εκθέσεων της Κομισιόν για την πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας.
Στις παρεμβάσεις του ο κ. Αναστασιάδης θα δώσει «ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη επιθετική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι της Ελλάδας, η οποία – σε αντίθεση με τα επανειλημμένα καλέσματα και υποδείξεις της ΕΕ – αυξάνει τις προκλήσεις της», γεγονός το οποίο «την καθιστά αναξιόπιστο και απρόβλεπτο δρώντα παρά έναν καλόπιστο εταίρο που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόκληση από τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής
Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε συμβολική δράση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το ψευδοκράτος και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σίγησε η «μούσα» του Χιώτη: Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική Μαίρη Λίντα
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Λίντα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και μούσα του Μανώλη Χιώτη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά παρατυπιών στη διαχείριση προσωπικού του Δήμου Λεμεσού – Στο επίκεντρο υπερωρίες, μετατάξεις και προσλήψεις
Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουάσιγκτον: Η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ριάντ και ο εμπλουτισμός ουρανίου
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ευρεία πυρηνική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αναδιατάσσοντας τις περιφερειακές ισορροπίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στο εσωτερικό
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία τίθεται σε ισχύ σήμερα από το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 – Πάνω από 3.100 θέσεις σε ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο
Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού
Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση
Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.