ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Καλωσορίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου η Λευκωσία

12/10/2022

H κυπριακή Κυβέρνηση καλωσορίζει την ανακοινωθείσα επίτευξη συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της θαλάσσιας διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Προστίθεται πως η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε, δια της διπλωματικής οδού, πληροφόρηση και διαβούλευση σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο Ισραήλ-Λιβάνου, αφορά άμεσα τμήμα περίπου 9 ναυτικών μιλίων επί των γραμμών οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Λιβάνου.

Κύπρος, έχοντας συνομολογήσει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και έχοντας υπογράψει Συμφωνία Οριοθέτησης με τον Λίβανο, θεωρεί ότι η διευθέτηση του ζητήματος θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Επιπλέον, προστίθεται, αναμένει ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα δώσει πρόσθετη δυναμική στις προσπάθειες για ολοκλήρωση των θαλάσσιων οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. 

"Οι συμφωνίες για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων αποτελούν πολύ σημαντικά νομικά εργαλεία για την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη νομική βεβαιότητα σε κρατικούς και μη–κρατικούς δρώντες, περιλαμβανομένων των επενδυτών", επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει πως "λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο Ισραήλ-Λιβάνου, αφορά άμεσα τμήμα περίπου 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 17 χιλιόμετρα) επί των γραμμών οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Λιβάνου, η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε, δια της διπλωματικής οδού, βάσει των μεταξύ τους συμφωνιών οριοθέτησης, από τις Κυβερνήσεις των δυο φίλων γειτονικών χωρών, πληροφόρηση και διαβούλευση σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία".

"Η κυπριακή Κυβέρνηση συγχαίρει τις Κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ για την βούληση που επέδειξαν προς επίλυση της διαφοράς, καθώς επίσης και την αμερικανική πλευρά για την καταλυτική και επιτυχή διαμεσολάβησή της", καταλήγει η ανακοίνωση.  

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα καταβληθεί ο 12ος και ο 13ος μισθός;

03/12/2025

Στις 29/12/2025 θα καταβληθούν οι 13οι μισθοί μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Υπόμνημα της FDA συνδέει θανάτους παιδιών με τα εμβόλια COVID-19

03/12/2025

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει σε εσωτερικό υπόμνημα ότι τουλάχιστον 10 παιδιά είναι πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο και στις φορολογικές κλίμακες

03/12/2025

Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις €21.500 που προτείνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ για κάτοικο Λάρνακας: Εντόπισε στη βαλίτσα νεκρού συγγενή του πιστόλι και χειροβομβίδες

03/12/2025

Χειροβομβίδες, εκρηκτικά, πυρομαχικά και ένα πιστόλι εντόπισε ανάμεσα σε άλλα, πολίτης της Λάρνακας σε βαλίτσα νεκρού συγγενή του και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θύμα διαφημιστικής απάτης 71χρονη στην Πάφο - Της άδειασαν τον τραπεζικό της λογαριασμό

03/12/2025

Κάτοικος Πάφου, προχώρησε σε καταγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού ακολούθησε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω της οποίας εμφανιζόταν πρόσωπο να προωθεί δήθεν κρατική επενδυτική πλατφόρμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπρια εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τον Δεκέμβριο

03/12/2025

Συνεχίζεται για όλο τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε Παγκύπρια βάση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή σύσκεψη για καίρια ζητήματα

02/12/2025

O Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού, είχαν την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων – Aυτή είναι η λίστα με τα ονόματα

02/12/2025

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αιτήματα Αρμεύτη: Κάμερες σε πάρκα και αύξηση αστυνόμευσης στη Λεμεσό

02/12/2025

Θέματα που άπτονται της αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών της Λεμεσού και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή στην πόλη, Στέλιου Αριστείδου.


Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ