ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Το κυκλοφοριακό δεν αντιμετωπίζεται μόνο με υποδομές, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες δεκαετιών

11/10/2022

Εάν θέλουμε καθαρό περιβάλλον δεν αρκεί να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα.

 

*Του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Δήμαρχος Λευκωσίας

 

Χρόνο με το χρόνο τα αυτοκίνητα στη Λευκωσία αυξάνονται. Η συνεχής κατασκευή πλατύτερων και περισσότερων δρόμων για να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων δεν είναι λύση. Η λογική αυτή δοκιμάστηκε και απέτυχε. Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και δεν είναι βιώσιμη. Η μόνη οδός για ένα πιο φιλικό και υγιές περιβάλλον, για καθαρότερο αέρα και κατά το δυνατόν λειτουργικότερο κυκλοφοριακό, είναι η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το έργο προφανώς είναι τεράστιο και πολύπλοκο και αφορά την κατασκευή νέων υποδομών και την μείωση/διαφοροποίηση άλλων. Θεωρώ, όμως, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση και το πιο δύσκολο εγχείρημα, είναι να αλλάξουμε δικές μας νοοτροπίες και συνήθειες δεκαετιών.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μακαρίου που θα επιτρέπουν μόνο λεωφορεία, ταξί, εξουσιοδοτημένα οχήματα και προμηθευτές, είναι μία τεράστια αλλαγή για τον καθένα και την καθεμιά από εμάς.  Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, πόσο μάλλον μία αλλαγή αυτού του μεγέθους. Όμως, αν δεν αλλάξουμε προσέγγιση και πρωτίστως νοοτροπία, σε μερικά χρόνια δεν θα μπορούμε να διακινούμαστε στα κέντρα των πόλεων, διότι απλά δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για τον αριθμό των αυτοκινήτων που θα επιδιώκουν να εισέλθουν σε αυτά. Την ίδια ώρα όλα αυτά τα αυτοκίνητα θα επιβαρύνουν το περιβάλλον με αυξημένους ρύπους, μολύνοντας τον αέρα που αναπνέουμε.

 

Για να πειστεί ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας να χρησιμοποιεί το λεωφορείο, θα πρέπει το λεωφορείο να αποκτήσει πλεονέκτημα σε σχέση με το αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα θα δημιουργηθεί μέσω της κατασκευής δικτύου λεωφορειολωρίδων σε συνδυασμό με έξυπνα φώτα τροχαίας.  Χρησιμοποιώντας το δίκτυο, τα λεωφορεία δεν θα διακινούνται εντός της γενικής κυκλοφοριακής κίνησης και στα φώτα τροχαίας θα τους δίδεται προτεραιότητα.

 

Αυτός είναι ο γενικότερος στόχος του έργου που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στη Λεωφόρο Μακαρίου. Η μονοδρόμηση του νότιου τμήματος και η δημιουργία λεωφορειολωρίδων (από το πρώην Hilton μέχρι τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού) και το κλείσιμο για ιδιωτικά αυτοκίνητα του βόρειου τμήματος (από τη διασταύρωση Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού μέχρι τη Λεωφόρο Ευαγόρου) είναι μέρος αυτού του μεγαλύτερου έργου, που προβλέπει τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου.

 

Στο βόρειο τμήμα της Λεωφόρου Μακαρίου γίνεται η πρώτη προσπάθεια στη χώρα μας για δημιουργία περιοχής μειωμένων ρύπων, εντός του αστικού εμπορικού κέντρου. Ένας χώρος που θα μπορούμε να περπατάμε με ασφάλεια, εύκολα, χωρίς εμπόδια, κάτω από τη σκιά δέντρων και αναπνέοντας λιγότερα καυσαέρια.

 

Χρειάζεται υπομονή ώστε να δοθεί στο αρμόδιο υπουργείο ο χρόνος να ολοκληρώσει το εγχείρημα στην ολότητα του, ώστε να αντιληφθούμε όλοι τα οφέλη.

 

Για να πετύχει η όλη προσπάθεια, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων και να διευρυνθούν τα ωράρια λειτουργίας των λεωφορείων, να εγκατασταθούν νέες, σύγχρονες και έξυπνες στάσεις λεωφορείων οι οποίες θα προσφέρουν συνεχή πληροφόρηση μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων, αλλά και μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, να συντμηθεί ο χρόνος υλοποίησης των έργων και να ετοιμαστεί το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την αστυνόμευση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

 

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας είναι τεράστιες, αλλά και τα μελλοντικά οφέλη εξίσου μεγάλα, ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές. Έχει ευθύνη η πολιτεία να πείσει για τις συγκεκριμένες αλλαγές και ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι οι πράξεις. Κυρίως επιβάλλεται να ολοκληρώσει τις ελάχιστες υποδομές του ολοκληρωμένου έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Εάν θέλουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον, δεν φτάνει να συμπεριλάβουμε την πράσινη ανάπτυξη και τη βιώσιμη κινητικότητα στον πολιτικό μας λόγο ή σε σχέδια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικά δραστικές αλλαγές. Δεν αρκεί να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου η κυριότερη πηγή ρύπων προέρχεται από τις μετακινήσεις. Εάν πραγματικά πιστεύουμε ότι το περιβάλλον και ο πλανήτης κινδυνεύουν, κάτι που η νέα γενιά θεωρεί ως το σοβαρότερο πρόβλημα και εκφράζει ανησυχία για το μέλλον, τότε επιβάλλεται εμείς πρώτοι να προβούμε σε δραστικές ενέργειες με στόχο τη μείωση των ρύπων. Ενέργειες που υπαγορεύουν και αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες. Διότι καλύτερη ποιότητα ζωής δεν σημαίνει διευκόλυνση στη διακίνηση με το ιδιωτικό αυτοκίνητο, αλλά συλλογική προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας για ένα καλύτερο περιβάλλον αύριο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ