ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρακτικούς τρόπους συνεργασίας συζήτησαν επικεφαλής Νομικής Υπηρεσίας και Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς
Συνάντηση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
Συζήτηση πρακτικών τρόπων συνεργασίας για καταπολέμηση της διαφθοράς, είχαν το πρωί της Δευτέρας οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης ενημέρωσαν ενδελεχώς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για την Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Νομικής Υπηρεσίας από τον Μάρτιο 2022, και σκοπός της είναι η υποβοήθηση του έργου των ανακριτικών Αρχών μέσω της παροχής καθοδήγησης και συντονισμού ποινικής διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, καθώς και υποθέσεων που πιθανόν να εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς.
«Σαφώς και η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα που απασχολεί τη Νομική Υπηρεσία και η βούλησή μας έναντι της πάταξής της είναι επίσης σαφέστατα αυτονόητη», είπε μιλώντας κατά τη συνάντηση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι, «εμείς ως Νομική Υπηρεσία, θέλοντας να είμαστε όσο πιο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί στην ενάσκηση του δικού μας σημαντικού ρόλου για πάταξη της διαφθοράς, που είναι η εποπτεία του ανακριτικού έργου σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, η μελέτη των αποτελεσμάτων των αστυνομικών ερευνών και η παρουσίαση ενώπιον των Δικαστηρίων ποινικών υποθέσεων που αφορούν σε σοβαρότατα αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά, προχωρήσαμε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στην ανάληψη πρωτοβουλίας για θεσμοθέτηση της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, η οποία και υλοποιήθηκε τον Μάρτιο 2022».
Επιδίωξή μας, πρόσθεσε, «είναι να υπάρχει απόλυτη και στενή συνεργασία μεταξύ της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς και της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς – με την κάθε υπηρεσία να ενεργεί, βεβαίως, στον τομέα της αρμοδιότητάς της, στη βάση του νόμου και των κανονισμών– ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι η Αρχή μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς.»
Στη βάση τούτου, εξήγησε ο κ. Σαββίδης, είναι που «ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα είναι αυτός που θα έχει την απευθείας επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, με την Αρχή να αποστέλλει στη Νομική Υπηρεσία, ως η καθ’ ύλην αρμόδια για την απόφαση για προώθηση των ποινικών υποθέσεων στα δικαστήρια, οποιεσδήποτε καταγγελίες κρίνουν ότι χρήζουν ανακριτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση, αξιολόγησης κατά πόσον θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, επεσήμανε τη χρησιμότητα της συνάντησης, αφού, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν πρακτικοί τρόποι αναφορικά με τη συμβολή του κάθε θεσμού στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και στον ρόλο που επιβάλλεται στον καθένα από τη σχετική νομοθεσία.
Ιδιαίτερα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν πρακτικοί τρόποι για αποφυγή παράλληλων ερευνών, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο οποιοσδήποτε πιθανός αρνητικός αντίκτυπος σε ενδεχόμενη μελλοντική ποινική δίωξη.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.