ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος Στροβόλου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο Ματωμένα Χώματα
Ο Δήμος Στροβόλου, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, φέρνει
στην Κύπρο και στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής
λογοτεχνίας «Ματωμένα Χώματα», της Διδώς Σωτηρίου, που αγαπήθηκε από γενιές και
γενιές Ελλήνων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, με έναν θίασο 16 εξαιρετικών
ηθοποιών.
Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο. Το έργο ανέβηκε τον τελευταίο χρόνο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σημειώνοντας ως αναμενόταν τεράστια επιτυχία και η όλη παραγωγή θα μεταφερθεί στην Κύπρο για τις
ακόλουθες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου:
Σάββατο 29 Οκτωβρίου 17:00 και 20:30
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 19:00
Η παράσταση
Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα Ματωμένα Χώματα, μεταφέρεται στην σκηνή. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. «Θηρίο είν’ ο άνθρωπος», μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Καθώς έφυγαν και οι τελευταίοι αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μαζί τους έφυγαν και οι ζωντανές μαρτυρίες των γεγονότων. Για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους - ειδικά τους νεότερους - εκείνα τα γεγονότα αποτελούν πληροφορίες, ημερομηνίες και ονόματα γραμμένα σε κάποια βιβλία ιστορίας. Το τι πραγματικά βίωσαν οι άνθρωποι εκείνον τον καιρό, είναι ελάχιστοι σήμερα αυτοί που βρίσκονται σε θέση, μέσα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, να το νιώσουν και να το καταλάβουν.
Τα σπουδαία Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου είναι μια σημαντική κληρονομιά ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Το μυθιστόρημα μεταφέρει τον αναγνώστη στην πραγματικότητα της εποχής εκείνης, με τον αέρα, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες της
καθημερινότητας των διαφόρων εθνικοτήτων που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως επίσης και τον πόνο, τη βία και τις αδυσώπητες συνθήκες του πολέμου. Μέσα από τον κεντρικό αφηγητή του βιβλίου, τον Μανώλη Αξιώτη, ερχόμαστε κοντά στους
ανθρώπους εκείνων των ημερών, στα απίστευτα συμβάντα που βίωσαν και στην εσωτερική τους μάχη για τις αξίες της ζωής. Στιγμές αδικίας, προδοσίας, εκμετάλλευσης και στυγνής βαρβαρότητας περνούν καταιγιστικά στο ανάγνωσμα, καθώς και στιγμές βαθιάς φιλίας, κατανόησης και αγάπης.
Παίζουν:
Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος
Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη,
Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας
Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου
Μουσικοί επί σκηνής:
Αθηνόδωρος Καρκαφίρης & Βαγγέλης Παρασκευαΐδης
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Παλούμπης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική σύνθεση: Κώστας Νικολόπουλος
Σχεδιασμός ήχου-ηχοληψία: Χρήστος Λαμπρόπουλος
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
Διάθεση εισιτηρίων
SoldOut Tickets
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.