ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Τσέχος ΥΠΕΣ: Η ΕΕ να δείξει ετοιμότητά έναντι της εργαλειοποίησης μεταναστών

09/10/2022

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν την ετοιμότητά τους να αμυνθούν ενάντια στην εργαλειοποίηση των μεταναστών, δήλωσε το Σάββατο ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακουσάν.

 

Ο κ. Ρακουσάν, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου MED5, στην περιοχή του Ακάμα, στην Πάφο, όπου Υπουργοί από τα κράτη μέλη της Μεσογείου συζήτησαν για τη μετανάστευση και το άσυλο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Με το πέρας της Συνόδου ο κ. Ρακουσάν προέβη σήμερα σε μια δήλωση, υπογραμμίζοντας τα επόμενα βήματα ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, καθώς και τις προτεραιότητες της χώρας του κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας της ΕΕ. Θέλουμε να δείξουμε στο τέλος της Προεδρίας μας κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα, σημείωσε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της τσεχικής Κυβέρνησης.

Είπε ότι οι συζητήσεις της Συνόδου MED5 ήταν μια «καλή βάση» για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα.

«Η ΕΕ στο σύνολό της βρίσκεται ξανά κάτω από μεγάλη πίεση στο μεταναστευτικό», είπε, ενώ αναγνώρισε ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα βρίσκονται υπό πίεση «αλλά όχι μόνο αυτές οι χώρες». Μπορούμε να νιώσουμε την πίεση σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Πρέπει να συζητήσουμε για πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γι' αυτό η Τσεχία που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ετοίμασε μια πρόταση που θα συζητηθεί στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο, είπε ο κ. Ρακουσάν.

Σημείωσε ότι η Πράγα προσπαθεί να ενσωματώσει τις απόψεις των κρατών μελών στην πρότασή της και να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος κάνει αναφορά όχι μόνο στην «ευέλικτη αλληλεγγύη» αλλά και στην «ευέλικτη ευθύνη», όπως ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα συγκαλέσει και το Τρίτο Συμβούλιο Σένγκεν, με κύριο θέμα την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρέπει να εντείνουμε τις δραστηριότητές μας στην εξωτερική διάσταση και αυτός είναι ο ρόλος της χώρας που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Ρακουσάν.

Ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Τουρκία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και «ένα από τα σημαντικά θέματα που είναι επίσης κρίσιμο για την Κύπρο είναι το θέμα της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης».

Πρέπει να δείξουμε, ως ΕΕ, ότι είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε έναντι αυτού του κινδύνου, υπογράμμισε ο κ. Ρακουσάν, παραπέμποντας στον σχετικό Κανονισμό για το θέμα, που προωθήθηκε από την Τσεχική Προεδρία.

Μια άλλη πτυχή των προσπαθειών της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά και την πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Δακτυλοσκόπησης για το Άσυλο ή EURODAC, σχετικά με την ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο, είπε.

Άκουσα προσεκτικά όλα τα προβλήματα των χωρών των MED5 και αυτή την εβδομάδα θα εργαστούμε μαζί για έναν συμβιβασμό που θα είναι θετικός για τις χώρες του MED5 και για όλα τα κράτη μέλη, κατέληξε ο κ. Ρακουσάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ