ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Εισήγηση για υποβολή αιτήσεων ασύλου πριν την είσοδο στην ΕΕ, θα θέσει ο ΥΠΕΣ στο Λουξεμβούργο

09/10/2022

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη θέση των MED5 υπέρ της εφαρμογής ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης

 

Την εισήγηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου, ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και πριν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα θέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των πέντε Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED5), στην περιοχή του Ακάμα, στην Πάφο, ο κ. Νουρής είπε εξάλλου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη θέση των MED5 υπέρ της εφαρμογής ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχονται σήμερα οι χώρες της πρώτης γραμμής, ενόψει της συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

«Οι MED 5 εμμένουν σε αυτή τους τη θέση κρίνοντας ότι η εφαρμογή αλληλεγγύης σε εθελούσια βάση δεν μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά ιδιαίτερα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής φιλοξένησε τους ομολόγους του, αρμόδιους για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, στην παρουσία και του Τσέχου Πρώτου Αντιπροέδρου και Υπουργού Εσωτερικών, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Ιταλίδα Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ τις εργασίες της Συνόδου χαιρέτισε διαδικτυακά και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον.

Σε σχέση με την κυπριακή εισήγηση, ο κ. Νουρής είπε ότι σκοπό έχει πρώτιστα να τερματίσει την εκμετάλλευση των μεταναστών από τους διακινητές που τους εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους, ιδιαίτερα στη θάλασσα χωρίς να τους αποστερεί, όπως είπε, το δικαίωμα αίτησης ασύλου.

"Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα, παιδιά ασυνόδευτα κατευθύνονται μέσω αεροπορικών αερογραμμών, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και καταλήγουν σε χώρες όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων εδαφών μας", είπε και διερωτήθηκε "για πόσο θα επιτρέπουμε ως Ευρώπη τον πλουτισμό των διακινητών".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι "είναι η ώρα της λήψης δραστικών και προληπτικών ενεργειών και αποφάσεων", ενώ αναφερόμενος στην πρόταση, είπε ότι παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις, στοχεύει στο "να πλήξει τα συμφέροντα των διακινητών" και "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων".

Βάσει της εισήγησης, συνέχισε, θα δίνεται εναλλακτικά η επιλογή να υποβάλλεται η αίτηση ασύλου είτε στη χώρα καταγωγής ή διακίνησης, κατά τρόπο που δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τον αιτητή και όταν πάρει την απάντηση από το κράτος στο οποίο θα αποταθεί, τότε "με ασφάλεια θα μπορεί να ταξιδέψει και το κράτος να τον υποδεχτεί".

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Υπουργούς για το εποικοδομητικό πνεύμα συναντίληψης με το οποίο διαχειριστήκαμε τα κρίσιμα θέματα και τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας», είπε ο κ. Νουρής ενώπιον των ομολόγων του, με τους οποίους αξιολόγησαν την πρόοδο στις διεργασίες για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο της Μετανάστευσης και του Ασύλου ενόψει και της επικείμενης συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Είπε ακόμη ότι οι πέντε χώρες επαναβεβαίωσαν τη θέση τους για την «αναγκαιότητα αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης γραμμής, η οποία παρά το ότι δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις, δυστυχώς, αποτελεί το χώρο διέλευσης σχεδόν του 94% των παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα εδάφη μας».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, συζητήθηκε το θέμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από τρίτες χώρες και η σύνοδος επιβεβαίωσε τη θέση της, όπως αυτή διατυπώθηκε στις προηγούμενες παρεμβάσεις της και ιδιαίτερα με τη θέσπιση σχετικού Κανονισμού τον οποίο προώθησε η Τσεχική Προεδρία με τη συμβολή του Τσέχου Υπουργού Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν.

Είπε ακόμη ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε εκ νέου η ανησυχία όλων για τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα, στα οποία προστίθενται και οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία.

«Ήδη στην Κύπρο οι αιτήσεις για άδεια προσωρινής προστασίας μόνο από Ουκρανούς έφτασαν τις 16.700, ενώ έχουν ήδη εξεταστεί και παραχωρηθεί 14.200 τέτοιες άδειες» είπε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο αφίχθηκαν συνολικά 54000 Ουκρανοί, με τους 39.000, όμως να έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους.

«Εάν στους αριθμούς αυτούς προστεθούν και οι 16.700 αιτητές ασύλου που αφίχθηκαν στην Κύπρο μέσα στο 2022, γίνεται αμέσως αντιληπτό το σκεπτικό της Κυβέρνησης για λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποτροπής διέλευσης διά μέσου της πράσινης γραμμής», είπε ο κ. Νουρής.

Ο ΥΠΕΣ χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης, χαιρέτισε ωστόσο την πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας που πρόσφεραν τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία της μετεγκατάστασης τουλάχιστο 500 μεταναστών σε κάθε μια από τις δύο χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου, με προοπτική ο αριθμός αυτός να φτάσει σταδιακά τους 1500, σε κάθε μια από τις δύο χώρες.

Χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη εκδήλωση αλληλεγγύης από το Βατικανό για μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών, όπως και την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Είπε επίσης ότι η ελβετική Κυβέρνηση θα συνδράμει την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, με τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών στη Βέρνη στις 31 Οκτωβρίου.

Σημείωσε την οικονομική βοήθεια της Τσεχίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για να στηριχθεί η προσπάθεια του Γραφείου Επιστροφών του ΥΠΕΣ, το οποίο, όπως είπε «πέτυχε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να επιστρέψει μέσα στη φετινή χρονιά σχεδόν 5000 παράτυπους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους». Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην 1η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού και στη 2η σε πραγματικούς αριθμούς σε επιστροφές, σημείωσε ο κ. Νουρής.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για τη συμπερίληψη στο κοινό ανακοινωθέν της εισήγησης της Κύπρου για την αναγκαιότητα για επείγουσα επαναξιολόγηση εκείνων των τρίτων χωρών που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ανασφαλείς και αποτελούν την πηγή των μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ώστε, όπως είπε «να τερματιστεί η εκμετάλλευση των συστημάτων ασύλου από εκείνους που δεν έχουν πραγματική ανάγκη».

Η υιοθέτηση προληπτικών πολιτικών πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΕ, είπε ο ΥΠΕΣ, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου, ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και εν πάση περιπτώσει πριν την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση των τρόπων παρακολούθησης και επιτήρησης, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στον ρόλο της Frontex στη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι επαφίεται τόσο στην ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη και "είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσουμε".

Σε άλλη ερώτηση σε ό,τι αφορά τις επιστροφές σε χώρες με τις οποίες η συνεργασία των κρατών μελών είναι δύσκολη, όπως το Αφγανιστάν, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στις ενέργειες για στήριξη παρακείμενων χωρών ώστε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέχρι να έρθει η στιγμή που θα επιστρέψει η σταθερότητα στη χώρα.

Είπε παράλληλα ότι η Κύπρος και κάποιες άλλες χώρες είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε τρίτες χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. "Είναι απαράδεκτο για εμάς, μια χώρα να αρνείται την επιστροφή των δικών της πολιτών", είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός των χωρών που συνεργάζονται με αυτές που δεν το πράττουν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε και για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου για εφαρμογή των σχετικών διατάξεων των Συνθηκών που προβλέπουν τη λήψη προσωρινών μέτρων για αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών. "Έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από την ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πέντε κράτη μέλη πρώτης γραμμής", είπε ο κ. Νουρής. Μέσα από τον διεκδικητικό τρόπο που οι MED5 θέτουν τα συγκεκριμένα ερωτήματα "θεωρώ ότι μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που τείνουν ευήκοον ους για να ακούσουν το πρόβλημα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 36χρονος Πολωνός για υπόθεση απαγωγής

21/08/2025

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου326χρονος άνδρας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για υπόθεση απαγωγής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Θα διαθέσει για 12 μήνες τις εισφορές του σε ευαγή ιδρύματα εις μνήμη των γονιών του

21/08/2025

Τη μηναία του αποζημίωση που προβλέπεται για τη 18ετή υπηρεσία του στο δημόσιο, ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαθέσει σε έξι οίκους στέγασης ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, για τους 12 επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα τηλεφωνική απάτη απόσπασης χρημάτων: Οι συστάσεις της Αστυνομίας

21/08/2025

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες σχετικά με ύποπτα πρόσωπα, τα οποία επικοινωνούν με πολίτες στην ελληνική γλώσσα και παριστάνουν τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Τους αρπαξαν 60.000 ευρω συνολικά

20/08/2025

Νέες καταγγελίες απάτης μέσω διαδικτύου, που αφορά σε δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το ΤΑΕ Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βρέθηκε το σημείο έναρξης και τα αίτια της φωτιάς στη Λεμεσό από τους Αμερικανούς

20/08/2025

Το ακριβές σημείο της έναρξης της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσού και τα αίτιά της έχει εντοπίσει η ομάδα εμπειρογνώμων από τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην διερεύνηση πυρκαγιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά τον Αύγουστο

20/08/2025

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά

20/08/2025

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Συναντά τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ο ΠτΔ

19/08/2025

Με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαζωνάκης: “Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα που να χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”

19/08/2025

Δημόσια τοποθετήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, μετά την εισαγωγή του στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενεργοποιήθηκε το «ΝΕΑΡΧΟΣ» για αγνοούμενο χειριστή Jet Ski

19/08/2025

Αγνοούμενο χειριστή jet ski στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού της επαρχίας Λάρνακας εντόπισε και διέσωσε την Κυριακή η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ