ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πεποίθηση Ρωσίας ότι οι δεσμοί θα προστατέψουν τις διμερείς σχέσεις με Κύπρο

01/10/2022

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει τις πολύχρονες ιστορικές σχέσεις με την Κύπρο και εκφράζει με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την πεποίθησή του ότι θα διασωθεί το θετικό δυναμικό των διμερών σχέσεων, παρά τη «σοβαρή ζημία» από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

 

Στην ειδική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την εθνική εορτή της Κύπρου, επισημαίνεται ότι «στα μέσα του 20ού αιώνα η χώρα μας υποστήριζε με συνέπεια τον αγώνα του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία του από τη βρετανική αποικιακή διακυβέρνηση, μία από τις πρώτες αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Στις 18 Αυγούστου 1960 εγκαθιδρύθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σύντομα άρχισε να λειτουργεί στο νησί σοβιετική διπλωματική αποστολή», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια δεκαετιών αναπτυσσόταν σταθερά η διμερής συνεργασία σε ποικίλους τομείς.

«Τα παράνομα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ως προς τη Ρωσία επιφέρουν επί του παρόντος σοβαρή ζημία στην συνεργασία μας», προστίθεται.

Παρ’ όλ’ αυτά, αναφέρεται, «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μακρόχρονοι δεσμοί φιλίας, πολιτιστικής και πνευματικής κοινότητας, οι οποίοι συνδέουν τους λαούς των χωρών μας, θα επιτρέψουν, εφόσον υπάρχει, εννοείται, αμοιβαία βούληση, να προστατεύσουν το συσσωρευμένο δυναμικό των σχέσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ