ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Νικαράγουα απελαύνει την πρέσβειρα της ΕΕ

29/09/2022

ο Βατικανό έκανε λόγο τότε για «ακατανόητη» απόφαση της κυβέρνησης Ορτέγα

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, ο Ντένις Μονκάδα, ενημέρωσε τη Τετάρτη (28/9) το απόγευμα για την άμεσα επικείμενη απέλασή της την πρέσβειρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Μπετίνα Μούσαϊτ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η κυρία Μούσαϊτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στη Μανάγουα τον Οκτώβριο του 2021, εκλήθη στο νικαραγουανό ΥΠΕΞ, όπου της αναγνώστηκε η ειδοποίηση της απέλασής της από τον κ. Μονκάδα, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο από την Κόστα Ρίκα, όπου έχουν εξοριστεί, ανέφεραν νωρίτερα χθες πως αναμενόταν άμεσα η απέλαση της πρέσβειρας, που επρόκειτο να κηρυχθεί persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») από τις αρχές στη Μανάγουα.

Κατά πληροφορίες του 100% Noticias, ο Νικαραγουανός Υπουργός Εξωτερικών ήδη «ενημέρωσε την έδρα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις Βρυξέλλες) ότι η πρέσβειρα της κηρύχθηκε persona non grata».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δήλωση του αντιπροσώπου της ΕΕ τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την οποία απαίτησε η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία» προκάλεσε οργή στη Μανάγουα.

Επισήμως, ούτε η γραμματεία Τύπου της κυβέρνησης Ορτέγα ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν ανακοινώσει την κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με το 100% Noticias, η νικαραγουανή κυβέρνηση έκανε λόγο για «ανάμιξη» της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και «έλλειψη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας» του κράτους της κεντρικής Αμερικής από τις Βρυξέλλες.

Η απέλαση της διπλωμάτισσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί εκείνη του αποστολικού νούντσιου Βάλντεμαρ Σόμερταγκ πριν από επτά μήνες. Το Βατικανό έκανε λόγο τότε για «ακατανόητη» απόφαση της κυβέρνησης Ορτέγα.

Η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει επανειλημμένα στην επιβολή κυρώσεων στη Νικαράγουα και σε προσωπικότητες που συνδέονται με την κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάνοντας λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν εξάλλου την απελευθέρωση των 200 και πλέον αντιπολιτευόμενων που βρίσκονται στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων επτά δυνητικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2021. Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη για τέταρτη θητεία στις εκλογές αυτές, πρακτικά χωρίς αντίπαλο, με απόντες όλους τους αντιπάλους του με απήχηση, αφού είχαν είτε συλληφθεί ή εξοριστεί.

Τον Ιούνιο, η Μανάγουα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα για να αναλάβει το πόστο του στον Ούγο Ροδρίγκες, τον διορισμένο πρεσβευτή των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον επίσης για την «ανάμιξή» του στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας.

Ο ηγέτης των ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα, ο οποίος επέστρεψε στην προεδρία το 2007, χαρακτηρίζεται «δικτάτορας» από επικριτές του, ανάμεσά τους πρώην συντρόφους του στα όπλα.

Μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2018 με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του κ. Ορτέγα, 76 ετών, καταπνίγηκαν στο αίμα, με τουλάχιστον 355 νεκρούς σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων 22 αστυνομικών, σύμφωνα με τις αρχές που χαρακτήρισαν αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος με την υποστήριξη της καθολικής εκκλησίας την εξέγερση εκείνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας

17/10/2025

Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους

17/10/2025

Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους

17/10/2025

Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες

17/10/2025

Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;

16/10/2025

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;

16/10/2025

Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα

16/10/2025

Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων

16/10/2025

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ