ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ανάκαμψη του τουρισμού το 2022 σε ΕΕ και Κύπρο

27/09/2022

Συγκριτικά, ο αριθμός των διαμονών κατέγραψε μείωση 14% το 2022 σε σχέση με το 2019, ενώ είχε καταγράψει μείωση 66% το 2021 και 605 το 2020.

 

Ο τουριστικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στην Κύπρο καταγράφει ανάκαμψη μετά την πανδημία της COVID-19, καθώς τα στοιχεία για το 2022 προσεγγίζουν αυτά του 2019, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, κατά το πρώτο μισό του 2022 ο συνολικός αριθμός διαμονών σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ παρέμενε χαμηλότερος από ότι το πρώτο μισό του 2019 (1,01 δισεκατομμύρια το 2022 σε σύγκριση με 1,18 δισεκατομμύρια το 2019).

Ωστόσο, ο αριθμός των διαμονών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν βελτιωμένος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020 (474,7 εκατομμύρια) και το 2021 (406,8 εκατομμύρια).

Σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2021, το πρώτο μισό του 2022 καταγράφηκε μια αύξηση 149%, αύξηση που ήταν σημαντική κατά και τους έξι μήνες της περιόδου. Η μεγαλύτερη βελτίωση το 2022 σε σχέση με το 2021 σημειώθηκε τον Απρίλιο, οπότε και καταγράφηκε αύξηση 302% (44 εκατομμύρια διαμονές τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με 177,6 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2022).

Στην Κύπρο κατά το πρώτο μισό του 2022 καταγράφηκαν 5.028 εκατομμύρια διαμονές, σε σύγκριση με 6.790 εκατομμύρια διαμονές την ίδια περίοδο το 2019, 1.236 εκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2020 και 1.691 εκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2021.

Ανέκαμψε, αλλά μειωμένος ο διεθνής τουρισμός στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, ανάκαμψη σημειώθηκε και όσον αφορά τον διεθνή τουρισμό. Το πρώτο μισό του 2022 καταγράφηκαν συνολικά 432,9 εκατομμύρια διαμονές ξένων τουρισμών, σημειώνοντας αύξηση 154% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020 (170 εκατομμύρια) και 401% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021 (86,4 εκατομμύρια).

Ο διεθνής τουρισμός ωστόσο παρέμεινε μειωμένος σε σχέση με το πρώτο μισό του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία, καθώς καταγράφηκε μείωση 22%.

Όσον αφορά τα ταξίδια στο εσωτερικό των χωρών, καταγράφηκε μείωση 7% κατά το πρώτο μισό του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταγράφηκαν περισσότερα ταξίδια στο εσωτερικό από ότι ταξίδια από και προς το εξωτερικό το πρώτο μισό του 2022.

Και στις δύο κατηγορίες καταγράφηκε αύξηση από μήνα σε μήνα το 2022, κατά τρόπο σύμφωνο με την αναμενόμενη αύξηση των ταξιδιών καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι: ανά μήνα, οι τουρίστες στο εσωτερικό αυξήθηκαν από 56,7 εκατομμύρια τον Ιανουάριο σε 152,4 εκατομμύρια τον Ιούνιο, ενώ οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν από 32,7 εκατομμύρια τον Ιανουάριο σε 137,2 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Συνολικά ο εγχώριος τουρισμός έφτασε στις 579,1 εκατομμύρια διαμονές, που αντιστοιχεί στο 57% των διαμονών κατά το πρώτο μισό του 2022. Την ίδια περίοδο το 2019 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 53%, ενώ το 2020 είχε ανεβεί στο 64% και το 2021 στο 79%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ