ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η επικεφαλής του ΠΟΕ προβλέπει «παγκόσμια ύφεση»

27/09/2022

Ο ΠΟΕ αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3%

 

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προέβλεψε την Τρίτη «παγκόσμια ύφεση», ενώ ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις».

Μιλώντας στην έναρξη του ετήσιου φόρουμ του ΠΟΕ στη Γενεύη, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός ανέμενε προηγουμένως μια «ανάκαμψη μετά την πανδημία».

«Αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μοιάζει με ύφεση που πλησιάζει», δήλωσε η ίδια, πριν διευκρινίσει ότι πρόκειται για «παγκόσμια ύφεση».

«Πιστεύω ότι προς τα εκεί οδηγούμαστε. Αλλά παράλληλα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την ανάκαμψη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο η Οκόντζο-Ιουεάλα υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», με τον κόσμο να βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις». Ανασφάλεια, κλιματικά σοκ, αύξηση των τιμών των τροφίμων, τόσα «ταυτόχρονα εξωγενή σοκ» που καθιστούν εύθραυστο τον κόσμο, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΠΟΕ.

Αλλά «πρέπει να σκεφθούμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε η ίδια.

Βραχυπρόθεσμα, η πρώτη ανησυχία της είναι να γνωρίζουμε «πώς να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια» στον κόσμο, εξήγησε η ίδια, δηλώνοντας επίσης ανήσυχη για τα θέματα πρόσβασης στην ενέργεια.  

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε χθες προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη χρονιά λόγω των επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία που διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων, η Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε ότι οι «κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή» από το να τα αυξήσουν λόγω του πληθωρισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν «αρκετά σοβαρές» επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα δουν να επιβαρύνεται η εξυπηρέτηση χρέους τους.

Η ίδια δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως αναμένει ότι οι προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω από το 3% που είναι η σημερινή εκτίμηση για το 2022, επικαλούμενη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση.

«Είμαστε στη διαδικασία της αναθεώρησης των προβλέψεών μας αλλά δεν φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο. Όλοι οι δείκτες καταδεικνύουν σε αριθμούς προς τα κάτω», δήλωσε η γενική διευθύντρια Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε συνέντευξη στο Reuters. «Σε γενικές γραμμές οι προοπτικές φαίνονται απαισιόδοξες», δήλωσε, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από το 4,7% τον Απρίλιο. Προέβλεψε αύξηση 3,4% το 2023

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ