ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ολάντ ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν: Θεωρεί τις ασάφειες πλεονέκτημα και τα στριφογυρίσματα διπλωματία
Αντιφατική προσωπικότητα που θεωρεί «τις ασάφειες πλεονέκτημα» και «τα στριφογυρίσματα διπλωματία», χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ανατροπές» (Bouleversements. Éditions Stock) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και ο «λανθάνων εχθρός» του, ο Πούτιν, εμφανίζεται στην αρχή θερμός και διαλλακτικός για να γίνει στη συνέχεια ψυχρός και εριστικός.
Σε κεφάλαιο του βιβλίου υπό τον τίτλο «Η οθωμανική νοσταλγία» ο Ολάντ αναφέρει πως «αυτός που ενίοτε τον εμφανίζουν ως νέο σουλτάνο», κατά καιρούς και στο όνομα του πολιτικού Ισλάμ, «χάιδεψε πολλές αντιφατικές φιλοδοξίες». Από τότε που έφτασε στην εξουσία ο Ερντογάν έδειξε, κατά τον Ολάντ, δύο πρόσωπα.
Σε πρώτη φάση εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος ηγέτης, ανοιχτός και ικανός να συμφιλιώσει το Ισλάμ με τη Δημοκρατία. Προώθησε το ζήτημα της προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, βελτίωσε τα οικονομικά της χώρας του και εκμεταλλευόμενος την Αραβική Άνοιξη επιχειρούσε την αύξηση της επιρροής του στη Μέση Ανατολή.
Σε δεύτερη φάση ο Ερντογάν βλέποντας, κατά τον Ολάντ, «τα άνθη της αραβικής άνοιξης να μαραίνονται» και τις εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στις χώρες του Κόλπου να μη συμβαδίζουν προς τα τουρκικά συμφέροντα, αποξενώθηκε από τους πάντες και χάραξε μία νέα στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότητα και στην οθωμανική νοσταλγία.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής άφησε το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στα νησιά και τις ακτές της Ελλάδας, για να «εξαργυρώσει» στη συνέχεια, όπως επισημαίνει ο Ολάντ, το κλείσιμο των συνόρων. Ήταν μια μορφή εκβιασμού στην οποία η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντιστάθηκε και έπεισε, έστω μετά πολλών βασάνων, και τους άλλους Ευρωπαίους να μην αντισταθούν, αναφέρει ο Ολάντ, επισημαίνοντας πως έκτοτε η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια της στις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Αναφερόμενος στην συνέχεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ο Ολάντ επισημαίνει πως η εμμονή του Τούρκου προέδρου ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στηρίζουν την σέκτα του Γκιουλέν είναι ανυπόστατη και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση.
Κατά τον Ολάντ, ο Ερντογάν στην επιδίωξη του να ανασυστήσει έστω και εικονικά την οθωμανική αυτοκρατορία αποφάσισε να εμπλακεί σε ποικίλες συρράξεις, από την Αφρική ως την Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον Καύκασο. Ασάφεια χαρακτηρίζει και την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ η οποία, όπως σημειώνει ο Ολάντ, αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, θέτει όρους για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επιδιώκει την λεκτική, προς το παρόν, αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επιμένει στην κατοχή της βόρειας Κύπρου εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δυο κοινοτήτων και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ναυτικής της ζώνης.
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο κουρδικό ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει όσους αντιτίθεται στην Δύση φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφασή του να προσεγγίσει τον Ιούλιο του 2022 στην Τεχεράνη το Ιράν και την Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.