ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Τριμερής συνεκπαίδευση μεταξύ ενόπλων δυνάμεων Κύπρου - Ελλάδας - ΗΠΑ

20/09/2022

Συνεκπαίδευση στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων σε ναυτικά αντικείμενα πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε μέρος του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετείχαν Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) των τριών χωρών.

Όπως αναφέρεται, το σενάριο περιλάμβανε εκτέλεση πυρών από ταχύπλοα σκάφη και διάφορα είδη βολών τόσο ατομικού όσο και ομαδικού οπλισμού, εξάσκηση στις διαδικασίες για κατάληψη πλοίου εν πλω, προσβολή παράκτιας κρίσιμης εγκατάστασης με τη χρήση σκαφών και ελαστικών λέμβων και εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων.

Προστίθεται ότι, τη συνεκπαίδευση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο οποίος διαπίστωσε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευομένων και συνεχάρη τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τα πληρώματα των ταχυπλόων σκαφών για τη προσπάθεια που κατέβαλαν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τρέχουσα βδομάδα, από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου 2022, η συνεκπαίδευση συνεχίζεται μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΕΦ και των αντίστοιχων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη διεξαγωγή αντίστοιχων αντικειμένων σε διμερές επίπεδο.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι οι συνεκπαιδεύσεις, εντάσσονται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, και κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες φίλων χωρών. Με αυτό τον τρόπο προάγεται το επίπεδο εκπαίδευσης και η διαλειτουργικότητα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ