ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η.Π.Α: Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - η αντίδραση της Τουρκίας

17/09/2022

Πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ανακοινώσε το State Department, οι δηλώσεις της Λευκωσίας και η αντίδραση της Τουρκίας.

 

Την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Το State Department ανακοίνωσε ότι "Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023".



Χαιρετίζει η Λευκωσία την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε ότι είναι με μεγάλη ικανοποίηση που καλωσορίζει την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο. "Αυτό σηματοδοτεί μία απόφαση ορόσημο, αντανακλώντας την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας", έγραψε.

To Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter δήλωσε ότι "καλωσορίζουμε την απόφαση του State Department των ΗΠΑ να προχωρήσουν με την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 ενάντια στην Κύπρο". Ως πολιτικό ορόσημο χαρακτηρίζει τη συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ- Κύπρου στην ασφάλεια και στην άμυνα, "ως αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας".

Ο ΥΠΑΜ κ. Χαράλαμπος Πετρίδης επίσης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι "είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, για την οποία εργαστήκαμε εντατικά το προηγούμενο διάστημα, με γνώμονα την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας".



Πριν 2 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2020 σε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν μερικός το εμπάργκο του 1987 καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς , το State Department δήλωσε ότι «αποφασίσαμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να το πράξουμε» με την ελπίδα η Κύπρος να σημειώσει πρόοδο σε σχέση με τα δύο σημεία του νόμου που αφορούσαν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τις επισκέψεις ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια. 



Στην Τουρκία βλέπουν τις Η.Π.Α να εξοπλίζει και να αναβαθμίζει τα οπλικά συστήματα της Ελλάδας και τώρα η Κύπρος θα μπορεί να αγοράζει ό,τι όπλο θέλει. Η ιστορική απόφαση πλήρης άρσης του εμπάρηγκο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών καταδικάζουν την απόφαση διεύρυνσης της μερικής άρσης του έμπάργκο όπλων κατά της ''ελληνοκυπριακής διοίκησης", επισημάνουν επίσης ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Κάνουν έκκληση στις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση ... ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων. 



 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ