ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Το αρχείο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδου αποκτά μόνιμη στέγη

11/07/2022

Το πολύτιμο αρχείο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδου αποκτά πλέον μόνιμη στέγη στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη όπου θα είναι προσβάσιμο σε ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και τη Συγγραφέα, κα Έλλη Παιονίδου.

 

Η Συμφωνία υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου, στο κτήριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ και προβλέπει την παραχώρηση του αρχείου στο ΤΕΠΑΚ. Το εν λόγω αρχείο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενυπόγραφα και άλλα βιβλία, επιστολές, φωτογραφικό και ηχογραφημένο υλικό, αφιερώσεις, κριτικές, συνεντεύξεις και γενικά άρθρα και άλλα κείμενα, έχει ήδη καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ. Το αρχείο θα τοποθετηθεί στην αίθουσα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.



Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής της Συμφωνίας, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναγνώρισε και εξήρε το πολύ σημαντικό έργο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδου στον τομέα του πολιτισμού, σημειώνοντας πως «ένας πλούτος της σύγχρονης πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της Κύπρου γίνεται προσβάσιμος στο κοινό μέσω της Βιβλιοθήκης του
Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου».



Από την πλευρά της, η κα. Έλλη Παιονίδου εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και συγκίνησή της «γιατί είναι έργο ζωής, κάπου σχεδόν 60 χρόνια που ζήσαμε μαζί με τον σύζυγο μου τον Πανίκο και που ανοίξαμε το σπίτι μας σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, έχει μαζευτεί μέσα σε αυτό το αρχείο που το αγαπούμε σαν παιδί μας».



Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στο ΤΕΠΑΚ «γιατί αμέσως δέχτηκε να ψηφιοποιήσει αυτό το τεράστιο αρχείο το οποίο ακόμη ψηφιοποιούμε. Επομένως το ΤΕΠΑΚ αξίζει να έχει και το ζωντανό αρχείο όχι μόνο το ψηφιοποιημένο αλλά και το ζωντανό», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως το αρχείο περιλαμβάνει χιλιάδες επιστολές, φωτογραφίες, ηχογραφημένο υλικό, ταινίες, βίντεο, αφιερώματα, λευκώματα με αφιερώσεις, αλλά και χιλιάδες βιβλία με την προσωπική αφιέρωση του συγγραφέα, εκφράζοντας τέλος τις ευχαριστίες της προς τον Πρύτανη, τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Μάριο Ζέρβα καθώς και τους εργαζομένους της Βιβλιοθήκης
για όλη τη βοήθειά τους.



Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, κ. Μάριος Ζέρβας έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό αρχείο και ευχαρίστησε την κυρία Παιονίδου «για την εμπιστοσύνη και υπομονή που έδειξε όλο αυτόν τον καιρό μέχρι το πανεπιστήμιο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το αρχείο στους χώρους του», διαβεβαίνοντας την ταυτόχρονα ότι η Βιβλιοθήκη θα κάνει το παν για να αναδείξει αυτό το πολύτιμο αρχείο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ