ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Τα παιδιά του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας επισκέφθηκαν το CVAR

08/07/2022

Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία βίωσαν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Πολυδύναμου Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας ΠΚΦΠΛ, τα οποία επισκέφθηκαν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR).

 

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, εξερεύνησαν τις συλλογές και τις εκθέσεις σε όλους τους ορόφους του και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) βρίσκεται στην οδό Ερμού, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014. Φιλοξενεί την ιδιωτική συλλογή των Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, η οποία περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, ενδυμασίες και ενθυμήματα, όλα σχετικά με την Κύπρο και τις γειτονικές της χώρες. H συλλογή του Ερευνητικού Κέντρου περιλαμβάνει περισσότερα από 10,000 βιβλία ιστορίας, τέχνης και περιηγητισμού, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και του κοινού.

 

Στους τέσσερις ορόφους του φιλοξενούνται περισσότεροι από 1000 πίνακες ζωγράφων που ταξίδεψαν στην Κύπρο από τον 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα και εκτίθενται ως μόνιμες συλλογές. Το ισόγειο του μουσείου είναι αφιερωμένο στους περιηγητές του 18ου αιώνα που επισκέφθηκαν το νησί κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, ο πρώτος όροφος ταξιδεύει του επισκέπτες στον 19ο αιώνα όταν η κυριαρχία του νησιού είχε περάσει στην Βρετανική Αυτοκρατορία, ο δεύτερος όροφος οδηγεί τους επισκέπτες στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ στον τελευταίο όροφο συγκεντρώνονται έργα του 20ου αιώνα, καθώς και η βιβλιοθήκη και τα ενθυμήματα του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

 

Τα παιδιά έφυγαν γεμάτα εικόνες και πληροφορίες της πολιτιστικής διαδρομής και εξέλιξης της πολυπολιτισμικότητας του νησιού κατά τους τελευταίους αιώνες, με πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης για αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία.

 

Το πρόγραμμα Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας λειτουργεί από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και συγχρηματοδοτείται από το Δήμο Λευκωσίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το Ίδρυμα ΑΓ Λεβέντη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ