ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η CIA εξόπλισε χιλιάδες Κούρδους του Ιράν για να επαναστατήσουν

04/03/2026

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) εργάζεται εντατικά για τον εξοπλισμό κουρδικών δυνάμεων, με απώτερο στόχο την πυροδότηση λαϊκής εξέγερσης στο εσωτερικό του Ιράν, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο δίκτυο CNN πολλαπλές πηγές που γνωρίζουν το σχεδιασμό.

 

Στη σκιά της γενικευμένης έντασης στη Μέση Ανατολή, νέες πληροφορίες περιγράφουν ένα παράλληλο μέτωπο που ενδέχεται να ανοίξει στο δυτικό Ιράν. Ρεπορτάζ του ITV News κάνει λόγο για επιχείρηση λαθραίας διοχέτευσης οπλισμού, με στόχο τον εξοπλισμό χιλιάδων Κούρδων εθελοντών, ενώ στο πεδίο καταγράφεται ήδη κλιμάκωση με επίθεση «suicide drones» της Τεχεράνης εναντίον εγκαταστάσεων κουρδικής οργάνωσης στο Ερμπίλ.

Σύμφωνα με το ITV News, από το περασμένο έτος βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παράνομης εισαγωγής όπλων προς το δυτικό Ιράν. Ο σκοπός, όπως αναφέρεται, είναι να εξοπλιστούν χιλιάδες Κούρδοι εθελοντές, οι οποίοι φέρονται να προετοιμάζονται για χερσαία επιχείρηση τις επόμενες ημέρες. Κουρδικές πηγές, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να παρέχουν αεροπορική κάλυψη κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν λάβει οπλισμό χιλιάδες Ιρανοί και Ιρακινοί Κούρδοι. Το οπλοστάσιο, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ITV, πέρασε διαμέσου των συνόρων προς το δυτικό Ιράν, με τις οργανώσεις να εμφανίζονται πλέον σε φάση προετοιμασίας για γενικευμένη χερσαία δράση εναντίον της ιρανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη φέρεται να απάντησε με πλήγμα από «drones αυτοκτονίας» κατά βάσης του Κόμματος Ελευθερίας του Κουρδιστάν (PAK), η οποία βρίσκεται στο Ερμπίλ, στην Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν. Στόχος, όπως αναφέρεται, ήταν η βάση του PAK σε χρόνο που υπήρχαν παρούσες στρατιωτικές δυνάμεις της οργάνωσης. Μετά την επίθεση ξέσπασε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, χωρίς έως τώρα να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τυχόν απώλειες ή τραυματισμούς.

Την ίδια στιγμή, οι δύο βασικοί πόλοι της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν (KDPI) και η Komala, περιγράφονται ως πιο επιφυλακτικοί, τηρώντας στάση «προσμονής». Παρά τις επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ, θέτουν όρους: ζητούν σαφείς πολιτικές εγγυήσεις ότι δεν θα εγκαταλειφθούν σε περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, ενώ στο εσωτερικό τους καταγράφεται φόβος πως μια πρόωρη εξέγερση, χωρίς επαρκή αεροπορική κάλυψη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία σε κουρδικές πόλεις του δυτικού Ιράν, όπως η Mahabad και η Sanandaj. Παράλληλα, η ηγεσία τους –με αναφορές σε πρόσωπα όπως ο Μουσταφά Χιτζρί– τονίζει ότι οποιαδήποτε δράση πρέπει να συνδεθεί με τα ευρύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στο κεντρικό Ιράν, ώστε να μην εκληφθεί ως κίνηση «αποσχιστική» από την υπόλοιπη ιρανική κοινωνία.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται –σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο πληροφοριών– να κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά πίεση μέσω της Ερμπίλ: ασκείται έντονη πίεση προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ, υπό την οικογένεια Μπαρζανί, ώστε η περιοχή να λειτουργήσει ως logistical hub για τη μεταφορά μη συμβατικού οπλισμού. Η δεύτερη κατεύθυνση περιγράφεται ως «ισραηλινό κανάλι», με τη συνεργασία με τη Μοσάντ να θεωρείται κρίσιμη για συλλογή πληροφοριών εντός του Ιράν. Στο ίδιο σκεπτικό, εξετάζεται αν οι Κούρδοι μπορούν να λειτουργήσουν ως «δύναμη ανάσχεσης» (buffer force), με στόχο να αποκοπούν γραμμές ανεφοδιασμού των Φρουρών της Επανάστασης προς τη Συρία και τον Λίβανο.

Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας κλιμάκωσης περιγράφονται ως υψηλοί. Το Ιράν, όπως αναφέρεται, έχει ήδη προειδοποιήσει τη Βαγδάτη ότι οποιαδήποτε χρήση του ιρακινού εδάφους για εξοπλισμό ανταρτών θα θεωρηθεί αιτία πολέμου, με απειλές ακόμη και για χερσαία εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη επιχειρεί –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– να αξιοποιήσει τις διαφορές ανάμεσα στο KDPI και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) στη Σουλεϊμανία, η οποία παραδοσιακά διατηρεί στενότερες σχέσεις με το Ιράν, με στόχο να παρεμποδιστεί η διέλευση αμερικανικών όπλων.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο η κουρδική κινητοποίηση, οι μυστικές διαδρομές οπλισμού και η ανταλλαγή χτυπημάτων με drones δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα, επικίνδυνη μετατόπιση της κρίσης, με την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο να παραμένουν ήδη σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προειδοποίηση Βαρχέλι από Λευκωσία: Όλα τα ζώα θα πρέπει να θανατωθούν

13/03/2026

Ξεκάθαρο μήνυμα για απόλυτη τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων και καθολική εφαρμογή των μέτρων σε ολόκληρη την Κύπρο έστειλε από τη Λευκωσία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ευημερίας των Ζώων, Όλιβερ Βαρχέλι, μετά τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Γεωργίας, μέλη του Κοινοβουλίου και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Ακρωτήρι - Γιατί ήχησαν οι σειρήνες για 15 λεπτά;

13/03/2026

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ακρωτήρι, όταν οι σειρήνες στις Βρετανικές Βάσεις ήχησαν για περίπου 15 λεπτά, ενώ στάλθηκε και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους για απειλή ασφάλειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κομισιόν έκλεισε την υπόθεση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

12/03/2026

Στο κλείσιμο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας ότι η Λευκωσία ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τις Βρυξέλλες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ρωσικές αιχμές για τη νατοϊκή παρουσία ανοιχτά της Κύπρου – «Δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση»

12/03/2026

Την έντονη ανησυχία της Μόσχας για τη συγκέντρωση νατοϊκών δυνάμεων στα ανοικτά της Κύπρου εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Μουράτ Ζιάζικοφ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άδειες κυκλοφορίας: Παράταση ανανέωσης μέχρι 31 Μαρτίου

12/03/2026

Με ομόφωνη απόφαση η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε επείγουσα πρόταση νόμου για την παράταση της προθεσμίας ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Μαρτίου, μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών την τελευταία ημέρα της αρχικής προθεσμίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για το υδατικό – Βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση της Υπουργού Γεωργίας

12/03/2026

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροποποίηση του Νόμου που επιτρέπει περιορισμένη και χρονικά οριοθετημένη παρέκκλιση από συγκεκριμένες διαδικασίες αποκλειστικά για έργα αφαλάτωσης που θα προχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για επίθεση σε συναγωγή: «Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος της υπόθεσης»

12/03/2026

«Έχω ενημερωθεί πλήρως και πρόκειται για κάτι τρομερό, αλλά συμβαίνει».


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ιράν αρνείται ότι έχει ναρκοθετήσει τα Στενά του Ορμούζ

12/03/2026

Σε κατηγορηματική διάψευση των αμερικανικών ισχυρισμών περί πόντισης ναρκών στα Στενά του Ορμούζ προχώρησε την Πέμπτη 12 Μαρτίου ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποια είναι η λύση που θα δοθεί από τον Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν;

12/03/2026

Ανώτεροι αξιωματούχοι από Ομάν-Αίγυπτο-Πακιστάν -Τουρκία πραγματοποιούν παρασκηνιακές συνομιλίες με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση Τραμπ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ