ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η επιστολή-σοκ του Τραμπ που τινάζει το ΝΑΤΟ στον αέρα!

20/01/2026

"Θέλω τη Γροιλανδία επειδή δεν μου δώσατε το Νόμπελ"

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε. Αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρέδωσαν αντίγραφα της επιστολής στους Ευρωπαίους πρέσβεις στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το Moon of Alabama.

Ένα αντίγραφο δόθηκε επίσης σε δημοσιογράφο του Newshour:

«Αγαπητέ Γιόνας: Δεδομένου ότι η χώρα σας αποφάσισε να μη μου απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για τον τερματισμό οκτώ πολέμων ΚΑΙ ΣΥΝ, δεν αισθάνομαι πλέον υποχρεωμένος να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη, αν και αυτός θα παραμένει πάντα ο πρωταρχικός μου στόχος. Μπορώ πλέον να σκεφτώ τι είναι καλό και σωστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Δανία δεν μπορεί να προστατεύσει αυτή τη χώρα (τη Γροιλανδία) από τη Ρωσία ή την Κίνα, και γιατί έχουν καν "δικαίωμα ιδιοκτησίας"; Δεν υπάρχουν γραπτά έγγραφα. Απλώς ένα πλοίο έδεσε εκεί πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχουμε δει και δικά μας πλοία να δένουν εκεί. Έχω κάνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ από οποιονδήποτε άλλον από την ίδρυσή του, και τώρα το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει κάτι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κόσμος δεν είναι ασφαλής εκτός αν έχουμε τον πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο της Γροιλανδίας. Ευχαριστώ! Πρόεδρος DJT»

Ο Τραμπ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη Γροιλανδία μέχρι η Ευρώπη να κάνει επιτέλους κάτι για να τον σταματήσει. Όταν ο Τραμπ προσπάθησε να καταπνίξει το εμπόριο με την Κίνα επιβάλλοντας υπερβολικούς εισαγωγικούς δασμούς, οι Κινέζοι απάντησαν διακόπτοντας την εξαγωγή σπάνιων γαιών και των προϊόντων τους. Οι ΗΠΑ χρειάζονται απεγνωσμένα αυτά τα ορυκτά και δεν έχουν άλλες πηγές. Τότε ο Τραμπ ήρε τους δασμούς και έκανε ειρήνη με τον Πρόεδρο Σι.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα εξίσου αποφασιστικό βήμα. Επέτρεψε στον Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα χωρίς να λάβει αντίμετρα. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, καθώς ο Τραμπ το ερμήνευσε αμέσως ως αδυναμία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Η Ευρώπη έχει εμπορικό πλεόνασμα από την πώληση αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως παρουσιάζει έλλειμμα στην αγορά υπηρεσιών από αυτές. Αυτό περιλαμβάνει λογισμικό, εφαρμογές διαδικτύου, τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ορισμένους κλάδους του τραπεζικού τομέα.

Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει αμέσως δασμούς σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ήπειρο. Αυτοί οι δασμοί θα πρέπει να είναι διπλάσιοι από εκείνους που έχει επιβάλει ο Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Εάν ο Τραμπ απαντήσει με υψηλότερους δασμούς σε αγαθά, η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει αντίστοιχα τους δασμούς στις υπηρεσίες. Ας παραπονεθούν η Microsoft, η Google και το Χόλιγουντ· όλα τα προϊόντα τους μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από ευρωπαϊκά.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες τους βρίσκονται στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Γροιλανδία, ο περιορισμός της ελευθερίας κινήσεών τους είναι δικαιολογημένος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα κάνουν κάτι ανόητο υπό τις διαταγές του Τραμπ. Τελικά, αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι· χρησιμοποιήστε τους ως τέτοιους.

Η Ευρώπη θα έπρεπε επίσης να συγκεντρώσει και να στείλει αμέσως στη Γροιλανδία ένα πολυεθνικό, ανεξάρτητο σύνταγμα υπό δανική διοίκηση. Αυτό το σύνταγμα θα προστάτευε τη χώρα από τις «ρωσικές» και «κινεζικές» δυνάμεις που υποτίθεται ότι φοβούνται οι ΗΠΑ.

Χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι το Πεντάγωνο ισχυρίζεται πως έθεσε 1.500 εν ενεργεία αλεξιπτωτιστές σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μινεσότα. Οι στρατιώτες προέρχονται από την 11η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στην Αλάσκα, η οποία είναι η κύρια μονάδα του Στρατού για τον πόλεμο στην Αρκτική. Αν πιστεύετε ότι μονάδες εκπαιδευμένες για την Αρκτική τέθηκαν σε επιφυλακή για «ταραχές» στη Μινεσότα, τότε αυταπατάστε. Αυτά τα στρατεύματα αναμφίβολα ετοιμάζονται να κατακτήσουν τη Γροιλανδία.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο δρώντας ταχύτερα. Δυστυχώς, η τρέχουσα γενιά Ευρωπαίων ηγετών είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών και αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα. Το αποτέλεσμα θα είναι ο Τραμπ να καταλάβει τη Γροιλανδία... και στη συνέχεια να κατακτήσει κι άλλες περιοχές.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας

06/03/2026

Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!

06/03/2026

Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6

06/03/2026

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους

06/03/2026

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»

06/03/2026

Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση

06/03/2026

Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο

06/03/2026

Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

06/03/2026

«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους

06/03/2026

Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας

06/03/2026

Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ