ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Έχουμε πετύχει τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος
Έχουμε πετύχει τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος την Τετάρτη τέλεσε τα εγκαίνια του κτηρίου που θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο, στη Λευκωσία.
Αρχικά, ο Πρόεδρος εξέφρασε χαρά και συγκίνηση διότι στα πρώτα βήματα της δικηγορίας του οι παρουσίες του “σε αυτό το ιστορικό κτήριο” ήταν σχεδόν επί ημερησίας βάσεως μεταξύ 1978 και 1982.
Ακόμη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, “έχουμε πετύχει αυτό που ανέμενε ο κάθε πολίτης από την πολιτεία, δηλαδή τον εξορθολογισμό, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, κάτι που επετεύχθη σταδιακά, αρχικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστών, εν συνεχεία με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Εμπορικού Δικαστηρίου, του Ναυτοδικείου πρόσφατα, του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου και με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που καθορίζει τη συνολική εικόνα του νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με τη διάρθρωση πλέον νέων δομών του Ανωτάτου και τη δημιουργία Εφετείου”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι θα γίνει κατορθωτό “σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια το αργότερο, να φτάσουμε τους ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης” που επιθυμεί ο δικαστικός κόσμος. Η πολιτεία, τόνισε, ενδιαφέρεται ώστε να αποδίδεται πραγματικά δικαιοσύνη σε σύντομο χρόνο για να θεωρείται απόδοση δικαιοσύνης.
Ως διακυβέρνηση του τόπου, πρόσθεσε, “έχουμε φροντίσει ώστε κτηριολογικά, πέραν των μεταρρυθμίσεων που σε στενή συνεργασία έχουμε πετύχει, να δούμε ότι και οι χώροι απονομής της δικαιοσύνης εξίσου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κάθε πολίτη και στις ανάγκες ιδιαίτερα”.
“Προχωρήσαμε και σε κτηριακές ανακαινίσεις όπως ήταν της Πάφου, στο Παραλίμνι, του παρόντος κτηρίου, ο σχεδιασμός του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ακόμη, ανέφερε πως, “παρά το γεγονός ότι ήταν η πρόθεσή μας, παρά ταύτα πολλά γεγονότα συνέβαλαν ώστε να καθυστερήσει κάπως, όμως είμαστε σε ένα στάδιο αρκετά προχωρημένο ώστε να πετύχει και τούτο”.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο i-justice που ήδη εφαρμόζεται και στο e-justice για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί και ότι θα συμβάλει στην ταχύτερη και στην πιο αποτελεσματική εργασία των δικαστών.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας
Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!
Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»
Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση
Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο
Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους
Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις