ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Αδιευκρίνιστη ακόμη η τύχη πέραν των 750 αγνοουμένων λέει ο Φωτίου

06/12/2022

Παρά τις προσπάθειές μας, 750 και πλέον συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται από τις μαύρες μέρες της τουρκικής εισβολής του 1974 καθώς και από την περίοδο 1963-64, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

 

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν θελήσει και συνεργαστεί η Τουρκία είναι δυνατό το θέμα των αγνοουμένων να οδηγηθεί στην οριστική και σωστή επίλυσή του, διαβεβαιώνοντας πως “προς αυτή την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε με όλη την καλή θέληση και βούληση, όπως και την αποφασιστικότητα να τελειώσει επιτέλους η τραγωδία των συγγενών”.

Μιλώντας σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με μαθητές, μαθήτριες και διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Πλατύ, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως οι οικογένειες των αγνοουμένων μας βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων και δεν πρέπει να επιτραπεί στην κατοχική δύναμη η συνέχιση αυτής της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης των οικογενειών.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενώ το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ λειτουργεί πέραν των 17 χρόνων εντούτοις υπολείπεται η διευκρίνιση της τύχης πέραν των 750 αγνοουμένων, αριθμός που αφορά σχεδόν το 50% των υποθέσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.

Ανέφερε πως ο κατοχικός στρατός εξακολουθεί να μην επιτρέπει την πρόσβαση στα αρχεία του, όπου, όπως σημείωσε, “υπάρχουν σίγουρα όλες οι πληροφορίες για τους αγνοουμένους μας και σίγουρα επίσης οι πληροφορίες για την πολύ σοβαρή υπόθεση της σκόπιμης μετακίνησης λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν σε μας άγνωστο”.

“Μετακίνηση λειψάνων, φυσικά, για να αποκρυβούν οι ενοχές και η αλήθεια για μαζικές εκτελέσεις συμπατριωτών μας που αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ως αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής σε πάρα πολλές οικογένειες των αγνοουμένων μας παραδίδεται για ταφή μόνο ένα οστό ή μερικά οστά. Αυτό να τονίσω ξανά το θεωρούμε απάνθρωπο και απαράδεκτο”, είπε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που οφείλεται η μη επίτευξη της επιθυμητής προόδου στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων. “Είναι για παράδειγμα η επί μεγάλη σειρά ετών άρνηση των κατοχικών στρατευμάτων να επιτρέψουν απρόσκοπτα τις έρευνες για τις εκταφές σε σημεία που βρίσκονται εντός των λεγομένων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, η άρνηση της κατοχικής δύναμης να υποδείξει τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών όπως και άλλοι. Είναι τραγικό ότι τα λείψανα που εντοπίζονται μειώνονται επικίνδυνα από χρόνο σε χρόνο με κίνδυνο το πρόγραμμα της ΔΕΑ να μην μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του”, σημείωσε.

Υπογράμμισε πως “από πλευράς μας, παρά την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί και τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που προβάλλει συνεχώς, δεν εφησυχάζουμε ούτε θα ενδώσουμε στις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης για κλείσιμο του προβλήματος χωρίς να διευκρινιστεί και η τελευταία υπόθεση αγνοουμένου μας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας

06/03/2026

Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!

06/03/2026

Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6

06/03/2026

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους

06/03/2026

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»

06/03/2026

Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση

06/03/2026

Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο

06/03/2026

Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

06/03/2026

«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους

06/03/2026

Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας

06/03/2026

Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ