ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το μνημόνιο με Τουρκία
Στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίζεται να κινείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.
«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Όπως τόνισε, «η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας
Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!
Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»
Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση
Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο
Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους
Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις