ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λίβανος: Για “συνταγματικό χάος” προειδοποιεί ο απερχόμενος πρόεδρος
Την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος, ο Αούν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν με δηλώσεις του στο Reuters, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να διολισθήσει σε «συνταγματικό χάος», με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση να μην υπάρχει κανένας στη γραμμή για να τον διαδεχθεί και ένα υπουργικό συμβούλιο που λειτουργεί ως “επιστάτης”.
Ο Αούν πρόκειται να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο την Κυριακή, μια ημέρα πριν από τη λήξη της εξαετούς θητείας του, αλλά τέσσερις συνεδριάσεις στο διαλυμένο κοινοβούλιο της χώρας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση για έναν υποψήφιο που θα τον διαδεχθεί.
Ο Αούν είπε σε συνέντευξή του μια πολιτική κίνηση της 11ης ώρας για την αντιμετώπιση της συνταγματικής κρίσης μπορεί να είναι δυνατή, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει τελική απόφαση” για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει.
Η προεδρία του Αούν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό πολλών Λιβανέζων με τις χειρότερες μέρες της χώρας τους από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990, με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2019 και τη θανατηφόρα έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.
Τις ημέρες μετά την έκρηξη, ο Αούν είπε ότι είχε λάβει μια αναφορά για τους περίπου 2.700 τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού εβδομάδες πριν πυροδοτήσουν και σκοτώσουν περίπου 220 ανθρώπους, ωστόσο στη συνέντευξη αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Ο γαμπρός του Αούν, Γκεμπράν Μπασίλ, ο οποίος μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 για φερόμενη διαφθορά, έχει προεδρικές φιλοδοξίες, σύμφωνα με πολιτικές πηγές.
Ο Μπασίλ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για διαφθορά και ο Αούν είπε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τον Μπασίλ να είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία.
Την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος, ο Αούν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ – μια μέτρια διπλωματική ανακάλυψη που θα επέτρεπε και στις δύο χώρες να εξάγουν φυσικό αέριο από θαλάσσια κοιτάσματα.
Είπε ότι η ισχυρή ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία έστειλε άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Ισραήλ και απείλησε να επιτεθεί στις υπεράκτιες εξέδρες του πολλές φορές, είχε χρησιμεύσει ως «αποτρεπτικός παράγοντας» που βοήθησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προς όφελος του Λιβάνου.
“Δεν ήταν συντονισμένο (με την κυβέρνηση). Ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η Χεζμπολάχ και ήταν χρήσιμη”, είπε ο Αούν, προσθέτοντας ότι ο λιβανέζικος στρατός “δεν είχε κανένα ρόλο” σε αυτό το θέμα.
Είπε ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για ανακαλύψεις φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Λιβάνου να ανακάμψει από μια τριετή οικονομική κατάρρευση που κόστισε στο νόμισμα το 95% της αξίας του και ώθησε το 80% του πληθυσμού στη φτώχεια.
Κατά τα άλλα, ο Λίβανος έχει σημειώσει αργή πρόοδο σε μια λίστα ελέγχου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Αούν είπε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην πολιτική στον Λίβανο ακόμη και μετά την αποχώρηση του από το αξίωμα του, ιδιαίτερα για να πολεμήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ, έναν από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ο Σαλαμέχ βρίσκεται υπό έρευνα στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε χώρες στο εξωτερικό με κατηγορίες για διαφθορά και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, κατηγορίες που αρνείται.
Πηγή: Reuters
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας
Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!
Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»
Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση
Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο
Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους
Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις