ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πελεκάνος σε NYT: Η Κύπρος μπορεί να εξετάσει μεταφορά όπλων προς την Ουκρανία
Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων” δήλωσε στην εφημερίδα “New York Times” ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Η Αμερικανική εφημερίδα με εκτενές ρεπορτάζ της για προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, κάνει αναφορά στην άρση του εμπάργκο στην Κύπρο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που της επιτρέπει να αγοράσει αμερικανικά όπλα.
Μια κίνηση, αναφέρει το άρθρο, που ήταν αρκετά χρόνια σε εξέλιξη και είχε ως στόχο να απομακρύνει την Κύπρο από τη ρωσική επιρροή.
Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι η Κύπρος είναι τώρα «μια πιθανή επιλογή» ως προμηθευτής στην Ουκρανία.
Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων», δήλωσε ο κ. Πελεκάνος.
Η άρση του εμπάργκο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Κάτι όμως που δε σημαίνει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στείλει τα ρωσικά της όπλα στην Ουκρανία, τονίζεται στο άρθρο.
«Δεδομένων των σοβαρών απειλών για την ασφάλεια που τίθενται σε καθημερινή βάση από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, η σημερινή αρχιτεκτονική ασφαλείας της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ανέπαφη», είπε ο κ. Πελεκάνος στους ΝΥΤ.
Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι η Κύπρος βρισκόταν κάτω από ένα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για 35 χρόνια, που επιβλήθηκε για να βοηθήσει στην εξομάλυνση των εντάσεων μετά τη σύγκρουση που χώρισε το νησί. Εκείνη την περίοδο, η Κύπρος στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια στη Ρωσία για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Σήμερα,αναφέρεται, το απόθεμά της με τουλάχιστον 10 πυραυλικά συστήματα Tor και Buk που μπορούν να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα μπόνους στον μαχόμενο ουκρανικό λαό.
Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, προστίθεται, έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει νέα και καλύτερα όπλα εις αντικατάσταση, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια κούρσα εξοπλισμών στην ακόμη ανεπίλυτη σύγκρουση με την Τουρκία.
Ο Μπράντλεϊ Μπάουμαν, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και ανώτερος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο FDD δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η άρση του εμπάργκο όπλων θα επιτρέψει επίσης σε άλλα δυτικά έθνη να μεταφέρουν γρήγορα τα αμερικανικής κατασκευής όπλα τους στην Κύπρο χωρίς να λάβουν πρώτα έγκριση από την Ουάσιγκτον. Αυτό, είπε, θα μπορούσε να αναπληρώσει τα οπλοστάσια της Κύπρου με νεότερα, συμβατά με το ΝΑΤΟ συστήματα, εάν μεταφέρει τα μετασοβιετικά όπλα και πυρομαχικά της στην Ουκρανία.
«Αναμένεται ότι η Κύπρος θα καταργήσει σταδιακά τα σημερινά της όπλα με συστήματα που είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ, έχοντας απομακρυνθεί από τη Ρωσία και τους κατασκευαστές σε άλλα αδίστακτα κράτη», αναφέρει το άρθρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας
Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!
Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»
Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση
Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο
Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους
Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις