ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τατάρ: Στην Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με ΓΓ ΟΗΕ, δεν αναμένει τριμερή με τον Αναστασιάδη
Οι δηλώσεις του Τατάρ περί κυπριακού και προεκλογικών στην ΚΔ - η ατζέντα του για Νέα Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξηγήσει γιατί οι Τ/κ θέλουν ένα “ισότιμο, κυρίαρχο καθεστώς” καιχθες βράδυ (τοπική ώρα) παρέστη στο δείπνο που έδωσε προς τιμή του Τούρκου Προέδρου στην αμερικανική μεγαλούπολη η Τουρκοαμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (Turkish American National Steering Committee – TASC).
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει καμιά ενέργεια ή πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο είπε ότι θα δει, αλλά δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία. Θα συναντήσει, ανάφερε, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υποστήριξε ότι η τριμερής δεν μπορεί να γίνει λόγω των Προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου και πως όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μία και θα είναι μέλος της ΕΕ μέσα από μια ομοσπονδιακή δομή. Στα βασικά θέματα, συνέχισε, όλοι τους έχουν την ίδια θέση, κανείς δεν δέχεται την παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάποια απλά θέματα η συμφωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων θα είναι πιο εύκολη.
Υπενθυμίζοντας ότι στο «Σπίτι της Τουρκίας» στην Νέα Υόρκη έχει παραχωρηθεί ένας όροφος στο ψευδοκράτος, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί θα κάνει τις επαφές του, στις οποίες θα εξηγήσει ότι οι Τ/κ ζητούν σε διεθνές επίπεδο να έχουν το καθεστώς που έχουν και οι Ε/κ.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι ως τ/κ πλευρά δεν έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, η ε/κ πλευρά συνέχισε την πορεία της ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η τ/κ πλευρά συνέχισε την πορεία της χωρίς κανένα καθεστώς. «Απαιτούμε ένα καθεστώς σαν αυτούς σε διεθνές επίπεδο, απαιτούμε την εκπροσώπηση του κατοχυρωμένου από την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 δικαιώματός μας. Γι’ αυτό και το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να βγάλει μια απόφαση που να λέει ότι οι Τ/κ είναι τόσο κυρίαρχα ισότιμοι όσο και οι Ε/κ».
Αυτό, συνέχισε, δεν θα ζημιώσει την ε/κ πλευρά, θα ενισχύσει το στάτους των Τ/κ, θα τους κάνει πιο αποδεκτούς στην διεθνή κοινότητα και θ ‘ αυξήσει τις πιθανότητες για λύση του Κυπριακού. «Γιατί τώρα η ε/κ πλευρά βλέπει την τ/κ ως να έχει ανάγκη τη λύση και θεωρούν ότι θα έρθει μια μέρα που οι Τ/κ θα γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι εάν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ «δύο κρατών, θα είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο κρατών», θα εξαφανιστεί η πιθανότητα να γίνουν οι Τ/κ μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα δοθεί το μήνυμα στους Ε/κ πως σε περίπτωση μη λύσης οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους με το δικό τους «κράτος».
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε έτοιμος για περιεκτικές συζητήσεις για όλα τα κεφάλαια «υπό το ίσο, κυρίαρχο καθεστώς: το εδαφικό, το περιουσιακό, το συνταγματικό».
Σε μια ομοσπονδιακή δομή, είπε, «δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι ίσιοι οι Τ/κ με τους Ε/κ» και υποστήριξε ότι πρόθεση των Ε/κ είναι να ακυρώσουν το «κράτος» των Τ/κ και να τους κάνουν “μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία”.
Για ακόμη μια φορά, ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς λκαι υποστήριξε πως το να τεθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, «σημαίνει υπό τον έλεγχο των Ε/κ». Το ίδιο, είπε, είναι και για το λιμάνι της Αμμοχώστου που οι Ε/κ προτείνουν να λειτουργεί υπό την ΕΕ.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει υποβάλλει επίσης «προτάσεις συνεργασίας» για τους υδρογονάνθρακες, τις ΑΠΕ, το προσφυγικό, το νερό, αλλά η ε/κ πλευρά δεν δέχθηκε καμιά.
Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Υόρκη μετέβη το Σάββατο και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος – όπως γράφτηκε – μετά από τις επαφές εκεί θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάντσεθ: «Όχι στον πόλεμο, αλλά αλληλεγγύη στην Κύπρο» με αποστολή φρεγάτας
Ο πόλεμος που διεξάγεται από ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλωτό «φρούριο» η Κύπρος: Ο χάρτης με την τεράστια ναυτική αρμάδα που αναχαιτίζει πυραύλους και drones!
Πολυεθνική ναυτική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνα γύρω από την Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατική απειλή στην Κύπρο: Στη Λευκωσία η επικεφαλής της MI6
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μεμονωμένες βροχές και πιθανή καταιγίδα σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο και χιόνι στα ψηλά του Τροόδους
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή άνοδος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το καυστικό εξώφυλλο του TIME για τον Τραμπ: «Make Iran Great Again»
Το αμερικανικό περιοδικό κυκλοφορεί με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που παραφράζει το κεντρικό σύνθημα του Αμερικανού προέδρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση
Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική θύελλα για την καθυστέρηση του HMS Dragon στην Κύπρο
Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται για τη βρετανική κυβέρνηση η καθυστερημένη αποστολή του αντιτορπιλικού HMS Dragon στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υποβάλουμε αίτημα για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
«Οι επιθέσεις στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – «Από τις σημαντικότερες εξελίξεις» η ελληνική ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο - Σειρήνες και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους
Νέος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύμα ακυρώσεων και σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Ακυρώνονται 39 πτήσεις την Παρασκευή από/προς Λάρνακα: 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις